Didalam Pas sekarang ini sda kalangan pemimpinnya masih kemaruk kasih sayang Dap, ada juga yang jual mahal dan ada juga sombong..

Beginilah.. Pas awak tu janda dah tua.. Dap dapat parti anak dara PAN bergetah lagi..

Entahlah dengan Pas ni.. jual mahal atau malu malu kucing..

Namun penjelasan Ds Zahid memang harus difahami oleh pelbagai pihak.. Umno hanya mengalu alukan jika ada titik persamaan.. malah beliau nafikan mengenai kenyataan beliau mengenai keputusan syura ulama Pas..

KUALA LUMPUR: Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi melahirkan keyakinan bahawa sudah wujud keserasian dalam pemimpin UMNO dan PAS, namun masih terlalu awal untuk menyatakan kerjasama kedua-dua parti itu secara formal.

Beliau yang juga Naib Presiden UMNO berkata usahasama dan perpaduan kedua-dua parti itu sejak kebelakangan ini adalah sesuatu yang menggalakkan dan ikatan tahaluf siyasi boleh terjalin andainya ada persefahaman yang termeterai.

“Pada masa ini seperti mana yang saya pernah nyatakan dalam media massa yang lalu bahawa terlalu awal untuk saya mengatakan bahawa kerjasama ini dibuat secara formal melalui pendekatan ikatan politik secara berorganisasi.

“Saya melahirkan keyakinan bahawa ada keserasian sudah wujud dalam pemimpin UMNO dan PAS walaupun ada kedengaran suara-suara yang menolak daripada PAS,” katanya dalam kenyataan di sini, malam ini.

Katanya UMNO mengamalkan sikap terbuka, namun parti itu perlu mengambil kira pandangan rakan-rakan dalam Barisan Nasional (BN) dan menilai unsur kerjasama dari sudut penerimaan parti-parti komponen BN.

Ahmad Zahid turut menafikan beliau mengeluarkan kenyataan kononnya Majlis Syura Ulama PAS mahu supaya setiap anggota parti PAS akur dengan kerjasama UMNO dan PAS.

“Seperti mana kenyataan awal saya menyatakan bahawa belum ada lagi sebarang kerjasama formal dibentuk antara UMNO dan PAS termasuklah sebarang surat rasmi daripada UMNO berhubung kerjasama dengan parti PAS.
“Moga sebarang kekhilafan dalam laporan berita Sinar Harian bertarikh 26 Dis 2015 (Sabtu) ditafsirkan semula secara berhemah dalam memperbetulkan persepsi pembaca mengenai kerjasama UMNO-PAS, katanya.
Malah Ahmad Zahid berkata melalui temu bual dengan akhbar Mingguan Malaysia yang disiarkan pada 20 Dis lepas, beliau secara jelas juga menyatakan bahawa parti PAS mempunyai sistem syura yang kuat, maka suara-suara yang tidak setuju ini akan bersetuju pada akhirnya.

“Secara prinsipnya, marilah kita berpegang kepada firman Allah SWT dalam surah Al-I’Imran ayat 103 yang jelas membawa maksud supaya kita berpegang kepada tali Allah supaya tidak berpecah-belah,” katanya.

Pisau kata “ada lagi serpihan puak liberal dalam Pas”

It's only fair to share...

pisau

No Comments

Leave a CommentHit Counter provided by Curio cabinets
Show Buttons
Hide Buttons