Home / Berita Utama / Berita Nasional / Sultan Johor murka dan amat kecewa dengan tuduhan yang dilemparkan oleh Turn M, Muhyiddin Sokong Turn M Atau Sultan Johor?

Sultan Johor murka dan amat kecewa dengan tuduhan yang dilemparkan oleh Turn M, Muhyiddin Sokong Turn M Atau Sultan Johor?

Serangan Cap Bunga yang bertali arus terhadap Johor bukan saja menutup peluang parti itu untuk bertapak kukuh di Johor,secara tidak langsung ia membunuh masa depan dan peluang Muhyiddin untuk berasa selesa meneruskan agenda dan cita cita politik di negeri beliau sendiri.

 

Apa yang didakwa oleh Turn M langsung tidak disanggah oleh Muhyiddin,seolah beliau begitu bersetuju dan secara tidak lansung menghalalkan tindakan Cap Bunga dan gerembolan Haprak Pakatan menyerang aspirasi dan cita cita murni Sultan Johor untuk membangunkan ekonomi Johor.

 

Setiap keputusan yang dibuat oleh kerajaan pusat terhadap negeri Johor sudah pasti mendapat kebenaran dan juga persetujuan daripada Sultan Johor,sudah tentu tuanku Sultan melihat dari pelbagai aspek sebelum membuat pertimbangan.

 

Baginda menyatakan rasa kecewa terhadap isu perkauman yang dibangkitkan segelintir ahli politik untuk menjejaskan emosi rakyat Johor dengan bertitah “tindakan itu merupakan kes jelas bertujuan mensabotaj ekonomi dan menghasut sentimen perkauman”.

“Jika pelabur mahu melabur di Johor Bahru, adakah kita kata ‘ tidak, tidak, jika anda dari China, anda tidak boleh datang’.

“Adakah logik di situ? Sesiapa sahaja yang berfikiran waras tahu pelabur China antara yang terkaya dan paling berpengaruh pada hari ini.

“Jadi mengapa ada masalah? Beta mengalu-alukan semua pelabur.

“Dr Mahathir fikir ia mudah untuk membangkitkan isu perkauman kerana pelabur ini datang dari China.

“Sikap ini amat menjijikkan,” titah baginda.

Sultan Ibrahim bertitah, syarikat Malaysia dengan kerjasama kaum Cina dan Melayu turut akan mendapat manfaat daripada penubuhan syarikat China di sini.

Dalam satu temubual eksklusif, baginda bertitah Johor perlu lebih agresif dalam mempromosikan negeri itu untuk menarik lebih banyak perniagaan baharu.

“Oleh sebab itu, beta sendiri pergi mencari pelabur ke negeri ini.

“Kami perlu lebih banyak negara untuk mewujudkan misi dagangan di Johor, sama seperti dilakukan kerajaan British Columbia, Kanada.

“British Columbia akan membuka pejabat wakil Perdagangan dan Pelaburan yang baharu di JB pada Mac ini. Kita tidak boleh terlalu memilih dengan siapa kita menjalinkan hubungan perniagaan.

“Kami berjaya menarik syarikat China, mungkin kita perlu menarik syarikat-syarikat dari India dan negara lain,” titahnya.

Sultan Ibrahim turut menamakan Ibrahim International Business District (IIBD) sebagai projek yang baik untuk memacu negeri itu pada masa hadapan.

Dilancarkan pada November 2015, IIBD disasarkan untuk memacu Johor Baru menjadi sebuah bandar raya bertaraf dunia dan metropolis menjelang 2020.

IIBD yang terletak di Wilayah Ekonomi Johor Selatan di sini dibangunkan di atas tanah seluas 101 hektar sebagai tumpuan antarabangsa untuk pelaburan, perdagangan, aktiviti korporat dan perusahaan.

“Kerajaan Persekutuan perlu memberi insentif khas dan pengecualian cukai bagi memastikan kejayaan projek tersebut yang akan menarik lebih banyak syarikat asing ke negeri itu.

“Sebagai penjaga rakyat, beta tahu apa yang terbaik untuk rakyat Johor,” titahnya.

 

Pisau kata ” Cari isu lain la kalau nak serang BN,jangan perlekehkan minda rakyat”

It's only fair to share...

About pisau

One comment

  1. Tun patut minta penjelasan secara gunakan saluran betul dan berhemah..apatah lagi pemegang pingst dk johor…disini menampakkan tun cenderong kearah perhubongan negative impact demi nilai politik diri…kegagalan mengumpan Pm agar melatah …kini tun mencari sasaran lain …. tun cukup rakus dan ketidak stabil..pemikiran…penghormatan TUN perlu penilaian secara adil agar kemuliaan gelaran TUN terpelihara…sekiranys layak maka layaklah….atau sebaliknys maka balikkan lah ia…ke dulangnya..Daulat Tuanku…payung negeri..mau pun negara
    Dan payung adat dan adab kemuliaan melayu..

Leave a Reply

Your email address will not be published.


x

Check Also

Hilang kewarganegaraan Malaysia jika pegang 2 warganegara – Zahid

Kewarganegaraan seseorang rakyat Malaysia akan gugur secara automatik sekiranya didapati pernah memegang ...


Hit Counter provided by Curio cabinets