Isu Rohingya membantu Rohingya bukan baru buat Ds Ahmad Zahid,Beliau yang mengerakan perhimpunan Solidariti Rohingya yang dihadiri oleh PM dan ramai pemimpin termasuk dari Pas tidak lama dahulu di Titiwangsa.

Dalam pada itu TPM bukan saja melancarkan derma kilat malah memberi tekanan terhadap Suu Kyi.

Pisau melihat usaha ini telah membangkitkan kemarahan penyokong pro sami buddha Wirathu yang menjadi dalang kepada genoside Rohingya yang mencecah ratusan ribu.

Cybertrooper pro sami buddha ini di akaun twitter bukan saja fitnah terhadap usaha TPM malah telah meremehkan tindakan mengutip derma untuk membantu umat Islam Rohingya.

Mungkin pemilik twitter  @mamtomJHR ini cukup beriman kepada sami Buddha Wirathu .. usaha TPM mengutip derma  diserang dan difitnah.
Umat Islam sudah pasti tidak akan fitnah usaha pemimpin kita untuk membantu Umat Islam Rohingya,mungkin @mamtomJHR turut memiliki patung dan gambar Wirathu yang disembah menggunakan colok tiap hari 24jam 7 hari seminggu.

Pisau yakin penganut Budhha dinegara ini pun tidak sejahat @mamtomJHR yang membabi buta membuat fitnah.

 
Ramai yang tidak tahu sebenarnya Hasil derma kilat mencecah RM7,838. Kini sumbangan menjadi RM38,383 SEMUANYA Selepas ditambah oleh TPM sendiri.

lihat gambar.. apa yang dikeluarkan dari topi.. Ringgit Malaysia atau kertas..

Pemimpin Myanmar, Aung San Suu Kyi digesa menggunakan pengalaman sebagai pejuang demokrasi dan kemanusiaan untuk menghentikan jenayah kemanusian terhadap etnik Rohingya.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, sebagai pemimpin yang pernah diberikan Hadiah Nobel Keamanan, Suu Kyi tidak boleh lagi berdiam diri dan menjadikan pengiktirafan itu sebagai sesuatu yang tidak bermakna kepada dunia.
“Jika dahulu beliau boleh berjuang untuk demokrasi, liberalisasi dan demokrasi hingga diiktiraf dunia, pemimpin itu sepatutnya menterjemahkan perjuangan tersebut kepada isu Rohingya, yang sedang berlaku di negaranya sendiri.
“Pengiktirafan yang diberikan dunia itu harus disertakan dengan tindakan yang sejajar sehingga dia diberikan anugerah tersebut, bukannya sekadar ‘patungan’ untuk dilihat dunia sahaja,” katanya.
Ahmad Zahid membuat gesaan itu ketika berucap pada majlis penutupan program Merdeka Rides 2017 anjuran Persatuan Superbikers Malaysia (SAM) di sini yang turut disertai penunggang dari Indonesia, Thailand, Singapura dan Brunei, hari ini.
Timbalan perdana menteri berkata ketika negara lain menunjukkan keprihatinan terhadap nasib masyarakat Rohingya melalui pelbagai bantuan yang dihulurkan, masyarakat dunia juga sedang menunggu tindakan sama daripada pemimpin tersebut.
Beliau perlu segera terjemahkan perasaan yang dikongsi dunia dengan melakukan sesuatu, yang selayaknya dipamerkan sebagai pemenang anugerah Nobel, katanya.
Suu Kyi menerima Hadiah Nobel Keamanan pada 1991 iaitu ketika beliau dikenakan tahanan rumah selepas tindakannya menentang pemerintahan junta tentera di Myanmar bagi memperjuangkan demokrasi dan hak asasi manusia di negara itu.
Dalam hal sama, Ahmad Zahid menggesa bekas Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Kofi Annan memainkan lebih peranan menyeru pertubuhan antarabangsa yang lain untuk menunjukkan keprihatinan membela nasib etnik Myanmar.
Ahmad Zahid berkata perbezaan agama dan kaum tidak seharusnya dijadikan halangan sebaliknya pertubuhan antarabangsa dan masyarakat dunia perlu disedarkan dengan peranan mereka untuk membantu atas nama kemanusiaan.
Pada majlis itu, beliau turut melancarkan Tabung Mangsa Rakyat Rohingya khusus untuk Persatuan Superbikers Malaysia (SAM) dan selepas lapan minit, tabung tersebut telah mengumpul sumbangan sebanyak RM7,838. yang kemudiannya ditambah oleh Ahmad Zahid menjadi RM 38,383.
Pisau kata “patut hantar  @mamtorjhr balik ke Myanmar”

It's only fair to share...

pisau

No Comments

Leave a CommentHit Counter provided by Curio cabinets
Show Buttons
Hide Buttons