Home / Berita Utama / “Saya ucapkan tahniah kepada jentera-jentera media sosial kita di mana mereka telah bekerja keras dan berusaha sedaya upaya untuk menyebarkan maklumat serta menangkis segala tohmahan pihak pembangkang – Zahid

“Saya ucapkan tahniah kepada jentera-jentera media sosial kita di mana mereka telah bekerja keras dan berusaha sedaya upaya untuk menyebarkan maklumat serta menangkis segala tohmahan pihak pembangkang – Zahid

Apabila Ds Zahid menyebut 6.6 peratus cybertroopers pro BN berbanding lebih 90% pro pembangkang,ramai diluar sana yang melenting.Mereka mereka ini pemain media sosial memang tidak dinafikan berjuang siang dan malam demi  mempertahankan kerajaan yang sering di fitnah dan menyedarkan rakyat betapa saban di bohongi oleh pembangkang.

 

Rata rata diluar sana Pisau amat mengenali secara peribadi,yang dipertikaikan adalah angka peratusan yang rendah yang hanya bersandarkan daripada 2000 orang responden,mereka mereka ini seolah berasa tidak wujud didalam angka 6.6%. Telahan ini mungkin membuatkan ada yang kecewa seolah penat lelah mereka seperti tidak wujud.

 

Semua ini bersandarkan atas kajian akedemik oleh seorang Prof dari UIA,TPM Ds Zahid melontarkan betapa peri pentingnya kebangkitan semula cybertroopers pro BN dalam masa yang sama tetap berterima kasih kepada mereka yang saban hari berjuang.

 

Jika angka 6.6% itu adalah salah,berapakah angka yang lebih tepat? 30%? 40%? 60% ,soalnya adakah dengan perubahan angka peratusan tersebut  mampu merubah persepsi diluar sana?

 

 

 

 

Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Zahid Hamidi berkata, jentera siber  UMNO perlu melipat kali gandakan usaha mereka untuk menyebarkan maklumat dalam usaha untuk mengubah persepsi negatif rakyat terhadap UMNO dan kerajaan.

Ini sekaligus tegasnya menangkis segala fitnah dan tohmahan yang disebarkan oleh pihak pembangkang kepada rakyat melalui medium tersebut.

Menurut beliau yang juga merupakan Timbalan Perdana Menteri Malaysia, perkembangan dunia teknologi hari ini memperlihatkan bahawa sistem komunikasi konvensional sahaja tidak mencukupi bagi  jentera-jentera UMNO berdepan dan memberikan penerangan kepada rakyat tetapi sistem komunikasi dan penyebaran maklumat melalui medium media sosial juga perlu dikuasai sepenuhnya.

“Biarpun sistem komunikasi konvensional itu kita kekalkan, namun jangan pula kita tertinggal dengan kebangkitan sistem komunikasi baru  dalam dunia teknologi hari ini.

“Kita lihat dalam perkembangan dunia hari ini, apabila teknologi telah menjadikan dunia hari ini tanpa sempadan, kita tidak boleh lagi berada di dalam keadaan jumud dan hanya berada  dalam kepompong sistem komunikasi yang lama sahaja”, katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapan perasmian pelancaran Skuad Penerangan dan Media Wanita UMNO Malaysia yang diadakan di Dewan Tun Hussein Onn di PWTC di sini hari ini.

Jelas beliau lagi dalam satu kajian secara  rambang yang dibuat memperlihatkan biarpun jentera siber di kalangan UMNO hari ini berjaya menangkis tohmahan dan fitnah, namun jumlahnya terlalu kecil berbanding dengan gerakan jentera siber golongan ‘anti establishment’.

“Mengikut kajian tersebut, jumlah aktivis dan jentera siber UMNO hanya di sekitar 6.6 peratus sahaja yang mendokong usaha-usaha kerajaan ini di mana secara nisbahnya, setiap satu jentera siber kita, akan ada 15 jentera siber di kalangan mereka yang menentang kita.

“Ini bermakna pihak mereka menguasai 93.4 peratus yang jelas mampu menenggelami gerakan jentera siber UMNO hari ini,” jelasnya.

Beliau seterusnya menggesa jentera-jentera siber UMNO agar terus bekerja keras demi untuk memastikan UMNO mampu untuk menguasai medium komunikasi media sosial dalam usaha untuk memperbetulkan persepsi negatif rakyat terhadap UMNO dan pimpinan kerajaan, memandangkan PRU ke 14 yang akan menjelang tidak lama lagi.

“Kita perlu sedar dan sentiasa ingat, bahawa kita hari ini berada di dalam peperangan pemikiran dan persepsi.

“Mana-mana pihak yang menguasai peperangan persepsi  ini akan berjaya mengubah minda dan pola pemikiran rakyat atau pengundi mengikut acuan dan kehendak mereka”, ujarnya.

Beliau memberi peringatan ini kerana peperangan persepsi dan pemikiran ini telah membuatkan UMNO, BN hampir-hampir kecundang dalam PRU ke 12 dan ke 13 akibat kegagalan dan kealpaan menangani segala dakwaan serta tohmahan mereka yang bertaburan di media sosial.

“Berdasarkan pengalaman kita yang lalu, maka hari ini jentera-jentera siber UMNO perlu menggunakan kedua-dua cara komunikasi iaitu secara konvensional dan juga melalui media sosial dalam usaha kita untuk memulihkan kembali persepsi negatif yang selama ini ditanam oleh pihak pembangkang dalam pemikiran rakyat di negara ini, apatah lagi PRU ke 14 bakal menjelang tidak lama lagi,” tegasnya.

Selain itu, beliau turut melontarkan penghargaan kepada kepada jentera media sosial UMNO yang menurut  beliau telah bekerja keras selama ini untuk menyampaikan maklumat kepada rakyat melalui medium ini.

“Saya ucapkan tahniah kepada jentera-jentera media sosial kita di mana mereka telah bekerja keras dan berusaha sedaya upaya untuk menyebarkan maklumat serta menangkis segala tohmahan pihak pembangkang, namun mereka agak tenggelam dengan peratusan yang begitu rendah berbanding pihak mereka.

“Justeru itu, saya menyeru semua jentera media sosial UMNO pada hari ini, dengan dimulakan oleh pergerakan Wanita UMNO Malaysia, kita tidak boleh lagi berada di tahap 6.6 peratus sebaliknya kita mesti berusaha untuk berada pada tahap 93.4 peratus agar maklumat yang ingin kita sebarkan sampai kepada rakyat yang menjadi golongan sasaran kita.

“Dan saya yakin, bahawa jentera media sosial UMNO, khususnya di kalangan pergerakan Wanita UMNO mampu untuk menguasai ruang dan medium komunikasi media sosial dengan lebih baik lagi sehingga kita mampu untuk menenggelami gerakan jentera-jentera media sosial pihak pembangkang yang selama ini berleluasa menyebarkan fitnah dan tohmahan melalui medium ini,”ujarnya.-MediaUMNO

It's only fair to share...

About pisau

Leave a Reply

Your email address will not be published.


x

Check Also

Ahli Sunnah Wal Jammah Yang Menentang Pesta Arak Adalah Taliban,Cuba Tunjuk Umat Islam Yang Mana Berani Angkat Muka Apabila Tokong DAP Hina Umat Islam. Ada Tak?

Dap sebuah parti terkenal dengan sikap ultrakiasu,chauvanis dan rasis .Malah mereka juga ...


Hit Counter provided by Curio cabinets