Home / Berita Utama / Berita Nasional / Sajak Tok Guru Menangis Tapi Aku Jua Menangis…..

Sajak Tok Guru Menangis Tapi Aku Jua Menangis…..

nik aziz lembu4 nik aziz lembu5 nik aziz lembu nik aziz lembu6 nik aziz lembu3 nik aziz lembu2

Tok Guru Menangis tapi aku jua menangis krn tandas di stadium bertukar menjadi KFC,

Tok Guru menangis tapi aku jua menangis tanah-tanah di Kelantan menjadi milik warga asing bukan Islam.


Tok Guru menangis tapi aku jua menangis sampah-sampah di seluruh Kelantan tidak diurus dengan sepatutnya selama hampir 23 tahun.


Tok Guru menangis tapi jua menangis dok dengar hukum hudud dicanang, dipermain, diperkata tapi sehingga kini tidak ada usaha dibuat ke arah pelaksanaannya.


Tok Guru menangis, aku jua menangis mengenang janji yang dibuat untuk menghapuskan judi, arak masih berleluasa sehingga kini.


Tok Guru menangis tapi aku jua menangis bilamana pasar besar Kubang Kerian untuk orang Islam berjualbeli diruntuh untuk dijadikan kodominium.


Tok Guru menangis tapi aku jua menangis mengenangkan Islam tak ke mana tapi pemimpin PAS hidup bagaikan dalam syurga dengan himpunan dengan segala kekayaan harta, bini dan seumpamanya.


Tok Guru menangis tapi aku jua menangis tidak usaha untuk membangunkan ekonomi orang Islam apatah lagi tempat strategik orang Islam berniaga telah digadai, dijual dan bertukar milik.


Tok Guru menangis tapi aku jua menangis selama hampir 23 tahun bekalan air di kelantan amat mendukacitakan dengan kerapkali putus dan bekalan air berkarat.


Tok Guru menangis tapi aku jua menangid melihat tokong-tokong Buddha berdiri, berbaring dan duduk semakin hebat tapi masjid-masjid semakin dhaif mujur UMNO ada membantu tapi markaz2 politik semakin gah pembinaannya.

 

Tok Guru menangis tapi aku jua menangis Kota Bharu Bandaraya Islam, tapi Islam hina di bandar sendiri.
Tok Guru menangis tapi aku jua menangis padang bas tempat2 orang Islam saban malam mencari rezeki kini bertukar menjadi Parkson.
Tok Guru menangis aku jua menangis bila tapak Jalan Hamzah dulunya orang Islam berniaga kini gergasi KB Mall mengambil alih.
Tok Guru menangis tapi aku jua menangis bilamengenangkan hotel murah Tune Hotel didirikan di atas kubur orang Islam di jalan Hamzah.
Tok Guru menangis tapi jua menangis bilama Sekolah Menengah Mahad Darul Anuar Pulau Melaka yang dulunya miliknya YIK kini bertukar teraju menjadi milik peribadi dan mengenakan yuran yang tinggi akhirnya bilangan pelajar semakin kurang dengan drastik
Tok Guru menangis tapi aku jua menangis bilamana pendidikan agama menjadi bahan dagangan sehinggakan anak orang miskin tidak ada tempat. Bayangkan sekolah Mahad Tafiz sains yuran pengajiannya lebih 300 sebulan.
Tok Guru menangis tapi aku jua menangis, wakil-wakil rakyat PAS tidak menjalankan tugas dengan sebaik mungkin, bila sampai pilihanraya berduyun2 ke stadium sembahyang hajat kononnya mencari rahmat dan penuh dengan hipokrit.
Tok Guru menangis tapi aku jua menangis kononnya nak buat lebuh raya rakyat percuma tapi duit cukai bakul untuk petani-petani miskin menjual hasil pertanian di pasar-pasar masih dikutip sehingga ke hari ini.
Tok Guru menangis tapi aku jua menangis puluhan janji yang dilafazkan masih tidak ditunaikan tapi terus mencipta janji baru.
Tok Guru menangis tapi aku jua menangis duk sebut UMNO Kebangsaan, UMNO tolak Islam tapi Aku sendiri tak wat apa satu untuk Islam.
Tok Guru menangis tapi aku jua menangis sebagai Mursyidul AM Pas tidak mengarah negeri Selangor, Pulau Pinang maupun Kedah untuk mengharamkan arak, judi, menutup kilang arak di Selangor, menutup perimis-perimis maksiat yang tumbuh bagaikan cendawan lepas hujan, memperkenalkan enekmen hudud tapi sebalikya di negeri2 UMNO perintah dituduh dengan pelbagai tuduhan dan cemuhan.

oleh CucuTokBachok

It's only fair to share...

About pisau

Leave a Reply

Your email address will not be published.


x

Check Also

Hilang kewarganegaraan Malaysia jika pegang 2 warganegara – Zahid

Kewarganegaraan seseorang rakyat Malaysia akan gugur secara automatik sekiranya didapati pernah memegang ...


Hit Counter provided by Curio cabinets