Home / Berita Utama / Berita Nasional / Rakyat Malaysia Bersedia Ambil Alih Kerja Buruh Asalkan Jangan Beri Kerja Kepada Bangla!

Rakyat Malaysia Bersedia Ambil Alih Kerja Buruh Asalkan Jangan Beri Kerja Kepada Bangla!

Sekarang ini isu mengenai pengumuman kerajaan Bangladesh bersedia untuk membekalkan pekerja asing menjadi panas.

Bukan sekali diberi penjelasan oleh Menteri KDN,ramai terus tidak bersetuju tanpa mengambil pendekatan yang lebih rasional.Seolah pihak kerajaan terutamanya pihak menteri tidak mengambil kira soal keselamatan dan kedaulatan negara.

Ramai pihak yang salah faham mengenai persoalan 1.5juta pekerja asing yang bakal dibawa masuk ke Malaysia.Berikut adalah petikan jawapan di parlimen pada 27 Jan 2016 oleh Dato Seri Richard Riot mengenai kemasukan pekerja dari Bangladesh.

“sebenarnya apa yang berlaku ialah negara Bangladesh sudah mempunyai pool – I use the word pool iaitu dalam sehari negara Bangladesh boleh menghantar 1.5 juta pekerja untuk bekerja bukan saja di Malaysia tetapi di seluruh dunia termasuk Middle East. Perkataan ini,1.5 juta sebenarnya Tuan Yang Di pertua adalah kurang tepat.

Ini kerana bilamana kita membawa masuk pekerja asing,kita menggunakan khususnya  sekarang satu kaedah yang kita panggil sebagai strict liability.Dalam strict liability ini secara online,majikan majikan sendiri akan memohon pekerja yang diperlukan,yang benar benar diperlukan oleh majikan melalui online ini.”

Faham lah kita sebenarnya 1.5 juta cuma bekalan stok pekerja yang mampu dibekalkan oleh pihak negara Bangladesh, yang bakal masuk pun hanya berdasarkan permintaan majikan majikan dinegara ini. Bukan pakat masuk menonong tak tentu hala bukan kesemuanya 1.5juta bakal masuk ke Malaysia sebaliknya ke seluruh dunia.Ramai  juga yang faham dan rasional mengenai isu 1.5 juta pekerja Bangladesh ni..bukan hentam membuta tuli..

IMG_2016-02-11 14:30:54 IMG_2016-02-11 14:30:58 IMG_2016-02-11 14:31:03 IMG_2016-02-11 14:31:08 IMG_2016-02-11 14:30:49Pisau kata ” di Pengerang Johor.. projek Oil & Gas saja dah memerlukan hampir 70 ribu orang buruh.. berapa ramai rakyat Malaysia yang sanggup jadi buruh kontrak? Cuba habaq mai?”

It's only fair to share...

About pisau

Leave a Reply

Your email address will not be published.


x

Check Also

Hilang kewarganegaraan Malaysia jika pegang 2 warganegara – Zahid

Kewarganegaraan seseorang rakyat Malaysia akan gugur secara automatik sekiranya didapati pernah memegang ...


Hit Counter provided by Curio cabinets