Taubat Nik Aziz tak lebih kepada satu drama politik yang mahukan markah kasihan.. Apakah dengan menjual air mata kesemua dosa dosa beliau terampun..

Pelbagai doa keburukan dan juga nista dilemparkan Nik Aziz kepada penyokong Umno dan kerajaan. Namun doa beliau dimakbulkan dengan dirinya mengusung beg najis kencingnya sendiri sebagai balasan.

Pisau lihat permohonan maaf Nik Aziz disambut sinis oleh ramai pihak,Persoalan yang ditimbulkan oleh Zul Nordin harus dijawap oleh Nik Aziz..

Adakah Datuk Nik Aziz memohon maaf kerana gagal menegur dan mencegah Anwar yang membawa dakyah di Gereja Holy Family pada 16.02.2014 bahawa kristian boleh menggunakan kalimah Allah yang jelas bercanggah dengan ketetapan Majlis Syura PAS pimpinan Datuk Nik Aziz sendiri?
Adakah Datuk Nik Aziz memohon maaf atas kesalahan menyatakan tidak perlu sambut Mauliddrosul kerana kononnya kelahiran Nabi Muhammad saw sama macam Mat-Mat kampung?
Adakah Datuk Nik Aziz memohon maaf atas segala kesalahan dilakukan terhadap Tun Mahathir?

 

Adakah Datuk Nik Aziz meminta maaf kerana mendoakan supaya Dato’ Sri Najib pecah perut?
Adakah Datuk Nik Aziz meminta maaf kerana melabel pemberi &penerima bantuan BR1M sebagai haiwan?
Adakah Datuk Nik Aziz memohon maaf kerana lebih bersedia mengadakan kerjasama dengan cauvinis DAP dan syaitan daripada bersatu dengan umat Melayu-Islam, menyebabkan umat Melayu-Islam menghadapi krisis aqidah, syariat, akhlak, ukhwah, kesatuan dan perpaduan yang serius?

Salam 2 all.

Dunia politik Melayu Malaysia dikejutkan dengan lapuran media mengenai Datuk Nik Aziz Nik Mat, mantan MB Kelantan merangkap Mursyidul Am PAS memohon maaf atas segala kesalahan dan kesilapan selama memerintah Kelantan.
Media melapurkan permohonan maaf itu dibuat didalam satu kuliah suboh di Masjid Pulau Melaka, Kota Bharu yang terletak bersebelahan rumah beliau pada hari Jumaat 26 Jamadil Awal 1435 bersamaan 28 Mac 2014
Saya melihat betapa besarnya jiwa dan akhlak umat Melayu-Islam yang dengan segera dan tanpa sebarang soal menerima permohonan maaf Datuk Nik Aziz tersebut, termasuk akhbar Utusan Malaysia yang pernah dilabel pembangkang sebagai suratkhabar syaitan turut memberi lapuran penuh berserta dengan ruangan Editorial menerima permohonan maaf itu.
Let’s forgive and forget – kata editorial Utusan Melayu. Begitu besar jiwa dan akhlak mereka.
Saya sendiri tidak ada masalah dengan konsep memaafkan orang yang mengaku membuat kesilapan. Cuma kita perlu bertanya diri kita dengan ikhlas, permohonan maaf apa yang sebenarnya diminta oleh Datuk Nik Aziz?
Berikut saya siarkan lapuran yang memetik permohonan maaf itu:
Bekas MB Kelantan Datuk Nik Aziz Nik Mat dengan bergenang airmata hari ini memohon maaf atas segala kesilapannya sepanjang 23 tahun mentadbir negeri Kelantan. Malah beliau yang juga Mursyidul Am PAS menganggap sakit yang dialaminya sekarang adalah kifarat atas dosa yang dilakukan selama memimpin negeri ini. ‘Maafkan segala kesilapan saya sealam saya memimpin Kelantan’. ‘Ini sakit mungkin Allah nak kifarahkan saya atas apa kesalahan saya buat selama saya pimpin Kelantan’. Nik Aziz mendedahkan bahawa dia kini menghadapi masalah prostat sehingga terpaksa membawa beg plastik untuk menyalurkan air kencing dan bateri bagi menguatkan jantungnya – sila rujuk Facebook Datuk Nik Aziz untuk kenyataan penuh.
 
Apa yang jelas ialah Datuk Nik Aziz yang sedang sakit sehingga terpaksa menghurong air najis beliau sendiri didalam beg plastik, dan terpaksa menggunakan bateri untuk jantungnya meminta maaf atas kesalahan selama memimpin (atau menjadi menteri Besar) Kelantan selama 23 tahun!
Datuk Nik Aziz tidak spesifik tentang kemaafan untuk kesalahan apa yang dilakukan selama memerintah Kelantan, tetapi merangkumkannya secara am.
Adakah ia masalah bekalan air yang tidak pernah dilaksanakan, atau masalah tidak melaksanakan hudud walaupun sudah dijanjikan ratusan atau mungkin ribuan kali; atau masalah perampasan tanah penerokaan rakyat; atau masalah pembalakan haram di Kelantan; atau masalah perlantikan menantunya sebagai CEO , atau banyak lagi masalah negeri Kelantan yang lain.
Dan yang lebih penting, Datuk Nik Aziz tidak meminta maaf atas kesalahan lain yang telah dia lakukan selama ini samada sebagai ahli PAS, pemimpin PAS, Mursyidul Am PAS, sebagai Ahli Parlimen PAS, sebagai ADUN PAS; dan yang paling penting, sebagai seorang Melayu-Islam!
Juga Datuk Nik Aziz tidak menyatakan kekesalan dan mengakui segala kesalahan dan kesilapan yang dia lakukan; cuma dia memohon maaf kerana dia sakit; dan menganggap sakit itu sebagai kifarah dosa dia di Kelantan!
Datuk Nik Aziz juga tidak menyatakan dia berjanji tidak akan mengulangi lagi segala kesalahan dan kesilapan itu.
Dan yang maha penting, Datuk Nik Aziz tidak berjanji akan memperbetulkan segala kesalahan dan kesilapan itu.
 
Bermakna kesemua ciri taubat tidak ada dalam permohanan maaf Datuk Nik Aziz!
Dan bagaimana dengan segala kesalahan dan kesilapan Datuk Nik Aziz yang menyebabkan umat Melayu-Islam menghadapi krisis aqidah, syariat, ukhwah, persaudaraan, perpaduan dan akhlak yang serius sehingga hari ini; sehingga boleh menyebabkan umat Melayu-Islam hancur merempat dalam negara sendiri?
Adakah Datuk Nik Aziz juga memohon maaf, mengakui kesilapan, berjanji tidak akan mengulanginya dan berjanji akan memperbetulkannya?
Saya khuatir Datuk Nik Aziz kelak nanti bila sihat, dan ditanya tentang permohonan maaf ini akan membuat kenyataan lain pula.
Dan saya juga khuatir kerana Datuk Nik Aziz dalam membuat permohonan maaf atas kesilapan selama memerintah Kelantan menyatakan mungkin Allah sudah kifarahkankesalahan-kesalahan itu!
Kifarah bermakna penebusan dosa; iaitu kesalahan dan kesilapan itu dikira setel dengan sakit yang ditimpakan. Adakah ini bermakna Datuk Nik Aziz merasakan kesalahan-kesalahan yang dilakukan selama memerintah Kelantan sudah dikira setel dengan kifarah yang diturunkan?
Saya berharap bukan itu yang dimaksudkan oleh Datuk Nik Aziz.
Apa pun bak kata rakan sejawat Datuk Nik Aziz iaitu Mursyidul Am Angkatan TIBAI Sheikh Zahid Al-Ghafari bahawa Nik Aziz ni seorang politikus, dan dia terkenal sebagai seorang politikus yang bertindak seperti ramalan cuaca. Kita tidak pernah boleh meramal apa yang boleh beliau lakukan. Kalau hari ini dia bercakap A, mungkin esok dia tukar menjadi B!
Pada saya, apa yang penting untuk Datuk Nik Aziz lakukan hari ini sebagai bukti beliau benar-benar ikhlas mengakui kesilapan dan memohon maaf ialah dengan segera membuat perkara-perkara berikut:
1. mengakui kesalahan dan kesilapan kenyataan-kenyataan, tindakan dan perbuatan beliau yang selama ini menyebabkan umat Melayu-Islam menghadapi krisis aqidah, syariat, akhlak, ukhwah, keasatuan dan perpaduan yang serius;
2. menarik balik semua kenyataan-kenyataan itu dengan penuh kekesalan;
3. berjanji tidak akan mengulanginya lagi;
4. mengambil tindakan segera memperbetulkan segala kesalahan dan kesilapan tersebut, termasuk berjumpa dengan semua individu yang mana dirasakan pernah dilakukan kesalahan dan kesilapan;
5. sebagai Mursyidul Am PAS, beliau wajib membawa PAS supaya kembali kepangkal jalan dengan berpolitik benar-benar mengikut Al-Quran dan Sunnah dan kembali kepada perjuangan untuk menubuhkan sebuah negara Islam dan melaksanakan syariat Islam termasuk hudud, qisas & takzir;
6. sebagai Mursyidul Am PAS, beliau wajib menasihatkan Datuk Seri Hadi Awang supaya menarik balik apa yang dikenali sebagai Amanat Hadi Awang 1981 dan sekaligus menasihatkan semua ahli dan penyokong PAS yang masih berpegang kepada ideologi mengkafirkan orang Melayu-Islam lain yang tidak sealiran pandangan politik dengan PAS supaya menarik balik tuduhan kafir-mengkafir ini;
7. sebagai Mursyidul Am, beliau wajib menasihatkan PAS supaya bermufaraqah dengan Anwar Ibrahim dan PKR;
8. sebagai Mursyidul Am PAS, beliau wajib menasihatkan membatalkan semua kerjasama dan pakatan politik dalam apa bentuk sekalipun dengan DAP samada peringkat parti mahupun peribadi;
9. sebagai Mursyidul Am PAS, segera mengadakan kerjasama politik dengan UMNO dan mengujudkan ukhwah, kesatuan dan perpaduan dengan UMNO dan semua NGO dan gerakan Melayu-Islam lain.
Buat masa ini, saya tiada apa-apa komen dengan permohonan maaf Datuk Nik Aziz, kerana dia memohon maaf atas kesilapan dia selama memerintah Kelantan; dan saya tidak pernah menjadi dan bukan seorang rakyat Kelantan, walaupun saya cukup suka dengan orang Kelantan dan punya ramai kerabat, sahabat, rakan dan taulan di Kelantan!
Apa pun, saya mendoakan semoga Allah memberikan kesihatan yang baik dan sempurna kepada Datuk Nik Aziz, menyembohkan beliau dengan segera, dan memberi kekuatan iman dan jiwa kepada beliau untuk memperbetulkan apa yang perlu diperbetulkan!
Wallahua’lam dan Wassalam.
Adios amigos, grasias.
Zulkifli Bin Noordin
It's only fair to share...

Hit Counter provided by Curio cabinets
Show Buttons
Hide Buttons