Suka Pisau ingatkan kepada para penyokong haprak pakatan,apabila minyak naik anda akan salahkan Najib dan Rosmah.
BN pun dipersalahkan malah pakar pakar ekonomi facebook mengeluarkan macam macam analisis kononnya kenaikan harga minyak adalah kelemahan kerajaan BN dan Najib.
Sedarlah jangan jadi pengidap sindrom “blame game” hingga anak jatuh longkang pun dihala kan kesalahan kesemuanya kepada Najib dan Rosmah.

Harga minyak turun.. Tak nak salahkan Najib? Macam bodoh bukan? Kenapa tak puji Najib dan kerajaan bila minyak turun? Bangang bukan?

Siapa yang tentukan naik turun minyak di pasaran dunia? Najib?Rosmah?BN?

Jangan jadi bangang.. Cari alasan yang logik jangan jadi serupa sotong dibagaikan bangang tersohor!
1. Pada 6hb Februari 2017 lalu, Rafizi Ramli dalam satu sidang akhbar memberi amaran kepada rakyat Malaysia bahawa harga petrol dan diesel akan naik pada Jun 2017.
2. Analisanya berdasarkan beberapa maklumat pasaran dan unjuran seperti akhbar kewangan dunia Bloomberg,  Menteri Minyak Russia, Alexander Novak dan syarikat-syarikat gergasi minyak.
3. Rafizi juga ada pengalaman yang mendalam dalam hal harga minyak kerana dia sendiri mengaku dia bekas pegawai kanan Petronas.

4. Kononnya Rafizi bersimpati dengan rakyat Malaysia kerana harga petrol akan meningkat kepada RM2.70 pada Jun ini.
Rujuk di sini:
[Video] https://youtu.be/HMuwAAtBR-w
[Blog] http://rafiziramli.com/2017/02/harga-petrol-dan-diesel-terus-kekal-tinggi-sepanjang-2017-jika-harga-siling-tidak-diperkenalkan-dan-subsidi-tidak-dikembalikan/
5. Berlawanan dengan jangkaan Rafizi, harga petrol RON95 telah turun sejak awal Jun iaitu dari 1-7 Jun 2017 (RM 2.10), 8-14 Jun 2017 (RM 2.05) dan terkini 15-21 Jun 2017 (RM 1.98). 
6. Ternyata kenyataan Rafizi adalah pembohongan dan hasutan semata-mata untuk membuatkan rakyat marah terhadap kerajaan. Hakikatnya, Rafizi dan Pakatan tidak mungkin mampu mengawal kenaikan harga petrol dan diesel kerana harga minyak mentah dunia bukan di bawah kawalan mereka.

It's only fair to share...

pisau

No Comments

Leave a CommentHit Counter provided by Curio cabinets
Show Buttons
Hide Buttons