Agak menarik melihat episod menghentam Menteri Dalam Negeri dalam isu BOC.Rata ratanya kalangan para  penggiat media sosial pro BN amat marah apabila mendapat berita kononnya 1000 orang yang koyak pasport Malaysia bakal kembali seolah diampunkan pengkhianatan mereka terhadap negara.

Natijah daripada berita yang berasal dari klik FZ.com kemudian bertambah malang tanpa menunggu penjelasan dari KDN berita ini telah dicedok oleh Utusan , maka api kemarahan dihalakan terus kepada pak menteri KDN. Menteri Dalam Negeri sekarang ini dimaki hamun siang dan malam. Malah api kemarahan itu nampak tidak terhenti disitu saja hingga ada yang menuduhnya sebagai pengkhianat bangsa dan negara.

Menarik bukan.. seorang YB DAP Gengster Tong Gas dari Pulau Pinang mensensasikan berita yang tidak benar dan memainkan isu rasis kemudian disambut oleh penggiat media sosial pro BN .Pisau lihat DAP tidak perlu menggunakan RBA sebaliknya cukup sekadar menggunakan penggiat media sosial pro BN untuk menjalankan kerja bagi pihak mereka.

Penggiat media sosial pro BN memang terkenal dengan sikap patriotik dan juga amat tegas menegur pemimpin sendiri.Itu memang tidak dinafikan ,tetapi malangnya kenapa kalangan kita sendiri begitu percaya dengan berita bersumberkan DAP terutamanya dari haprak pakatan yang terkenal dengan tipu daya dan muslihat.

Bukankah serangan patut dihalakan kepada Ng Wei Aik yang terbukti menipu dan fitnah sebaliknya Naib Presiden Umno,Menteri Dalam Negeri Ds Zahid Hamidi pula diserang.

Isu BOC ini walau pun sudah diberi penjelasan,kalangan penyokong kerajaan persoalkan kenapa masih ada 3 orang terlepas dan kembali pulang ke negara ini. Bukankah diberi penjelasan yang diberi hanyalah Pas Residen atau Pas Masuk.Mereka tetap bukan rakyat Malaysia dan 3 ekor ini tarafnya sama dengan pendatang dari negara lain yang tiada apa apa keistimewaan.

Untuk pengetahuan semua,Setelah diusulkan oleh kerajaan UK,Datuk Seri Hishamuddin mantan menteri dalam negeri pada tahun 2011 telah mencadangkan agar kerajaan UK menghantar pulang pemegang passport BOC ke Malaysia dan keputusan ini   membabitkan diantara dua negara Malaysia dan United Kingdom.

Melalui usul Datuk Seri Hishamuddin yang kemudiannya telah dikaji dan mengadakan beberapa perbincangan kerajaan Malaysia telah memberi cadangan balas seperti berikut:

 

a. Kerajaan Malaysia tidak akan memberikan taraf kewarganegaraan secara automatik kepada mereka namun, sebagai alternatif hanya akan mengeluarkan Pas Residen. Ini membolehkan pemegang pasport BOC berada di Malaysia secara sah selaras dengan peruntukan perundangan sedia ada iaitu Peraturan 16A, Peraturan-Peraturan Imigresen 1963.

Di bawah peruntukan ini, mana-mana bekas warganegara yang ingin berada di dalam negara boleh memohon Pas Residen sebagai kebenaran untuk tinggal di Malaysia dalam tempoh yang dibenarkan oleh Kerajaan Malaysia. Kemudahan Pas Residen bagaimanapun tidak memberikan sebarang taraf kepada pemegang pasport BOC.

Sekiranya pemegang pasport BOC yang kembali ke Malaysia dan memegang Pas Residen ingin mendapatkan kembali taraf kewarganegaraan, mereka perlu melalui proses yang sama seperti mana warga asing lain iaitu mengemukakan permohonan Permit Masuk, seterusnya permohonan taraf Pemastautin Tetap dan taraf Kewarganegaraan.

b. Pas Residen ini perlu dipohon semasa berada di United Kingdom melalui Pejabat Pesuruhjaya Tinggi Malaysia di London. Mereka hanya boleh berlepas ke Malaysia setelah permohonan mereka diluluskan oleh Jabatan Imigresen Malaysia (JIM). Semua pemegang passport BOC yang diluluskan dengan Pas Residen disyaratkan menaiki penerbangan terus ke Malaysia.

c. Pas Residen akan ditampal di dalam pasport BOC mereka sebaik tiba di pintu masuk dan sebelum mereka melangkah keluar dari terminal. Satu kaunter khas disediakan di KLIA bagi memudahkan mereka melapor diri. Penyediaan kaunter khas ini juga memudahkan pihak JIM mengesan pemegang pasport BOC dan mengelakkan mereka masuk ke dalam negara tanpa pas yang sah. Ini adalah penting bagi memastikan pemegang pasport BOC tidak melanggar undang-undang imigresen dan menghadapi risiko ditahan kerana tidak memiliki suatu pas yang sah. Kaunter khas ini hanya dibuka pada hari ketibaan pemegang pasport BOC dan pihak Imigresen tidak pernah menyediakan laluan khas untuk mereka.

d. Seorang pegawai imigresen akan bertugas di KLIA ketika tarikh ketibaan pemegang BOC. Pegawai ini akan memastikan pemegang pasport BOC yang tiba dikeluarkan dengan Pas Residen dan diberikan taklimat mengenai peraturan yang ditetapkan kepada pemegang Pas Residen; dan

e. Atase Imigresen di United Kingdom, serta pegawai-pegawai di Jabatan Imigresen Malaysia dan Kementerian Dalam Negeri hendaklah memberikan khidmat nasihat sebelum dan selepas kepulangan pemegang pasport BOC sekiranya terdapat persoalan yang diajukan kepada mereka.

Semua harus tahu persetujuan antara kerajaan Malaysia dan kerajaan UK telah dibuat pada 2011.Bukan dilakukan secara semborono oleh mantan Menteri Dalam Negeri Ds Hishamuddin pada ketika itu dan juga tidak semudah itu untuk kita membatalkan polisi yang telah mendapat persetujuan diantara Malaysia dan UK justeru Ds Zahid Hamidi hanya melaksanakan polisi yang dipersetujui oleh mantan Menteri Dalam Negeri yang terdahulu.

Pisau percaya tindakan mantan menteri KDN Ds Hishamudin mengusulkan kepada kerajaan UK mungkin disebabkan oleh tekanan yang diberikan oleh kerajaan UK pada 2009 untuk mengenakan visa terhadap rakyat Malaysia.

Hinggalah persetujuan diantara 2 negara tercapai maka visa tidak dikenakan kepada rakyat Malaysia.

HISHAM_VISA_499064865

4 April 2011 – Kerajaan United Kingdom U-K memutuskan untuk tidak mengenakan keperluan visa bagi pemegang pasport Malaysia.

Menurut Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein, keputusan itu dibuat hasil perjanjian persefahaman yang dimeterai oleh kedua-dua negara.

Beliau berkata demikian pada sidang media, selepas menandatangani memorandum persefahaman, MOU, hubungan dua hala, Malaysia-U-K yang diwakili Menteri Jabatan Luar Negeri, Jeremy Browne, di ibu negara siang tadi.

Kerjasama turut membabitkan usahasama kedua-dua negara dalam menangani dan membanteras isu keganasan antarabangsa serta militan, selain perkongsian maklumat, kepakaran khusus, kerjasama teknikal, operasi, latihan dan peralatan dalam konteks menjamin keselamatan serantau. – TV3

Gengster Tong Gas Ng Wei Aik dengan tipu helah mendabik dada kononnya beliau berjaya mendapatkan persetujuan dari Menteri Dalam Negeri seolah KDN dan kerajaan tunduk kepada desakan DAP agar memberi semula taraf warganegara kepada para pengkhianat ini . Di sinilah punca kemarahan kalian di luar sana..

 

Baca KLIK HOT!! CINA punya pasal, United Kingdom hukum satu Malaysia..

 

Pisau kata ” persepsi,ia ibarat taik kucing…walau pun dibasuh ia tetap meninggalkan bau..hati hati beb..”

It's only fair to share...

pisau

No Comments

Leave a CommentHit Counter provided by Curio cabinets
Show Buttons
Hide Buttons