Home / Berita Utama / Berita Nasional / Isu Koyak Pasport Yang Basi Di Kitar Semula , Selepas Najib Projek Burukkan Zahid Sudah Bermula.

Isu Koyak Pasport Yang Basi Di Kitar Semula , Selepas Najib Projek Burukkan Zahid Sudah Bermula.

850635594_5658068416397070838
Isu BOC Koyak Pasport segolongan kumpulan cina yang mahukan kembali kerakyat Malaysia dipanaskan kembali.
BASI ! benda yang basi jika dipanaskan kembali akan menjadi bertambah busuk,apatah lagi dengan niat untuk membusukkan persepsi terhadap seseorang. Ini kerja gampang murahan yang sudah habis modal maka cerita basi terpaksalah di kitar semula sekonyong konyongnya bila ditabur terpalitlah sedikit.
Isu koyak pasport dan BOC sudah lama dijawap..malah sudah dirungkai permasaalah ini dengan pendirian tegas pak menteri.Apatah lagi dengan tegas Menteri Dalam Negeri Dato Seri Zahid Hamidi sendiri tidak menerima sama sekali sekumpulan bangsa cina bekas rakyat Malaysia yang mengoyakkan pasport Malaysia mereka.

Isu BOC ini walau pun sudah diberi penjelasan,kalangan penyokong kerajaan persoalkan kenapa masih ada 3 orang terlepas dan kembali pulang ke negara ini. Bukankah diberi penjelasan yang diberi hanyalah Pas Residen atau Pas Masuk.Mereka tetap bukan rakyat Malaysia dan 3 ekor ini tarafnya sama dengan pendatang dari negara lain yang tiada apa apa keistimewaan.

Untuk pengetahuan semua,Setelah diusulkan oleh kerajaan UK,Datuk Seri Hishamuddin mantan menteri dalam negeri pada tahun 2011 telah mencadangkan agar kerajaan UK menghantar pulang pemegang passport BOC ke Malaysia dan keputusan ini   membabitkan diantara dua negara Malaysia dan United Kingdom.

Melalui usul Datuk Seri Hishamuddin yang kemudiannya telah dikaji dan mengadakan beberapa perbincangan kerajaan Malaysia telah memberi cadangan balas seperti berikut:

 

a. Kerajaan Malaysia tidak akan memberikan taraf kewarganegaraan secara automatik kepada mereka namun, sebagai alternatif hanya akan mengeluarkan Pas Residen. Ini membolehkan pemegang pasport BOC berada di Malaysia secara sah selaras dengan peruntukan perundangan sedia ada iaitu Peraturan 16A, Peraturan-Peraturan Imigresen 1963.

Di bawah peruntukan ini, mana-mana bekas warganegara yang ingin berada di dalam negara boleh memohon Pas Residen sebagai kebenaran untuk tinggal di Malaysia dalam tempoh yang dibenarkan oleh Kerajaan Malaysia. Kemudahan Pas Residen bagaimanapun tidak memberikan sebarang taraf kepada pemegang pasport BOC. Selanjutnya KLIK SINI

 

Pisau kata ” Pak menteri dah kata dia tak terima puak ni kembali jadi rakyat Malaysia.. tak puas hati lagi ka?”

It's only fair to share...

About pisau

Leave a Reply

Your email address will not be published.


x

Check Also

Hilang kewarganegaraan Malaysia jika pegang 2 warganegara – Zahid

Kewarganegaraan seseorang rakyat Malaysia akan gugur secara automatik sekiranya didapati pernah memegang ...


Hit Counter provided by Curio cabinets