Home / Berita Utama / Inisiatif PM dan TPM Membuahkan Hasil  Membantu Rohingya.

Inisiatif PM dan TPM Membuahkan Hasil  Membantu Rohingya.

Kedatangan pelarian Rohingya di negara ini bukan perkara baru,malah krisis kemanusiaan di Rakhine menyebabkan lebih ramai pelarian melarikan diri me darat dinegara negara sekitar.
Malaysia mengambil inisiatif bukan saja memberi bantuan malah turut berunding dengan UNHCR untuk memberi latihan  kepada pelarian ini agar mereka dapat diserapkan ke dalam beberapa sektor industri .
Inisiatif yang diambil dibawah kepimpinan Ds Ahmad Zahid bukan saja dapat membantu pelarian malah turut mengurangkan kemasukan baru pekerja asing.Sebaliknya menggunakan sumber tenaga kerja yang sudah sedia ada dinegara ini.

Dalam masa misi kapal dari Malaysia menghantar bantuan makanan ke Rakhine ,TPM turut berjumpa para pemimpin dari Qatar menyuarakan akan nasib Rohingya.

Malaysia juga berjaya menyakinkan kerajaan Qatar untuk memberi dana bantuan kemanusiaan kepada Rohingya,ini menjadi satu kejayaan dalam lawatan kerja Ds Ahmad Zahid ke Qatar baru baru.
Kejayaan ini membuktikan betapa PM Ds Najib dan TPM Ds Ahmad Zahid berganding bahu perjuangkan nasib umat Islam Rohingya yang berada di Rakhine dan juga pelarian Rohingya yang berada dinegara ini.

It's only fair to share...

About pisau

Leave a Reply

Your email address will not be published.


x

Check Also

Akhbar Nanyang Siang Pau Hina dan Kutuk Speaker Dewan Rakyat Dan Hj Hadi, RUU355 Syariah Amat Penting Untuk Bangsa Cina ?

Kurang ajar dan biadap.. Apa yang disiarkan oleh akhbar berbahaya cina ini ...


Hit Counter provided by Curio cabinets