Home / Berita Utama / Berita Nasional / Hot! Wikileaks Dedah Anwar Rakan Baik Nur Misuari,Operasi Sulit Serang Sabah Terbongkar.

Hot! Wikileaks Dedah Anwar Rakan Baik Nur Misuari,Operasi Sulit Serang Sabah Terbongkar.

senjata-565x325

RM6 juta adalah sebahagian kos yang dibelanjakan oleh Suaram untuk membiayai pengganas Sulu yang menceroboh Sabah dan membunuh anggota keselamatan.Tanpa bantuan kewangan pengganas ini sudah pasti tidak akan mampu membeli senjata yang moden kerana harganya yang sangat mahal.

Petikan dari Mynewshub:

“Kemampuan memiliki senjata untuk penembak tepat adalah antara yang paling memeranjatkan.

“Ini kerana rifle penembak tepat yang paling murah pun dikatakan berharga RM60,000 satu unit.

Malah ada yang mencecah harga RM200,000 ke RM300,000 dan sehingga lebih RM1 juta (jarak tembakan melebihi 5 kilometer).,” lapor laman itu lagi.

M-16

M-14 – Rifle untuk penembak tepat

Light Machine Gun – LMG

General Purpose Machine Gun – GPMG

M203 – grenade launcher

AK47

Bom tangan (dipercayai dimiliki kumpulan berkenaan)

Rocket Propelled Grenade – RPG (Anti kereta kebal)

fncLMGm16m14_dmrGPMG

Satu lagi insiden yang perlu diberi perhatian adalah kehadiran kapal USS Guardian di Laut Sulu. Agak memeranjatkan apabila kapal USS Guardian dikatakan terkandas di kawasan terumbu karang Tubbuhata. Menjadi tanda tanya kenapa kejadian tersebut terjadi pada 17hb Januari iaitu 24hari sebelum pendaratan penceroboh keatas Sabah pada 11 Februari 20113.

r-USS-GUARDIAN-TAKING-ON-WATER-large570

Yang pasti kapal perang tersebut sengaja belayar keluar dari laluan asalnya dan agak pelik kenapa kapal secanggih itu boleh tersasar dan gagal mengenal pasti kawasan terumbu karang dikawasan Tubbataha Reef.

Pihak Tubbataha Reef Marine Ranger telah beberapa kali memberi amaran kepada komander USS Guardian supaya jangan menghampiri kawasan terumbu karang tersebut. Tetapi bagaikan dirancang USS Guardian tetap meneruskan perjalanannya  dan enggan berhenti

Timbalan Pengerusi WWF-Filipina ,Jose Ma.Lorenzo Tan berasa hairan dan tidak percaya kenapa USS Guardian dengan sengaja menghampiri kawasan terumbu karang tersebut.
“Why were they even near Tubbataha? The Sulu Sea is so vast, and it takes 10 hours from Puerto Princesa to reach it. Why couldn’t they see it when they had all the state-of-the-art maps and navigation systems?

Berdasarkan risikan Filipina,kapal perang tersebut telah melakukan satu operasi rahsia dan kehadiran mereka langsung tidak dimaklumkan kepada pihak berkuasa Filipina

“The question is: Who did they inform? The governor of Palawan (Abraham Mitra) did not know. The Tubbataha Protected Area Management Board did not know. The Western Command (of the Armed Forces of the Philippines) did not know,”
USS Guardian mendakwa kapal mereka tersangkut dikawasan terumbu tersebut,ketika itu apabila pengawal marin Filipina cuba menghampiri kapal tersebut mereka diberi amaran dan USS Guardian bersedia untuk menembak pihak marin Filipina
“There were eight rangers on speed boats. And they could not even approach. The ship was on general quarters (alarm),”

salvage ussuss kandasMenjadi tanda tanya kapal perang tersebut telah dimusnahkan dan segala peralatannya diangkut secara tergesa gesa. Dalam sejarah Amerika inilah kali pertama kapal perang mereka dimusnahkan dalam keadaan aman bukan dimedan perang.

Berdasarkan maklumat risikan dari Filipina, terdapat banyak kegiatan dilakukan dengan alasan mengadakan operasi menyelamat dan memunggah barang barang.Tetapi aktiviti mereka dibuat secara rahsia.Yang menghairankan pihak keselamatan Filipina kenapa anak kapal USS Guardian tidak dihantar ke Filipina kerana lokasinya paling hampir sebaliknya anak anak kapal USS Guardian terus dihantar ke Jepun.

 uss nak

Selepas kejadian memindahkan anak kapal selesai, Sultan Bantilan Muhammad Muizzudin II pemimpin dari gerakan Kesultanan Sulu Darul Islam (SSDI) yang menentang serangan keatas Sabah mendedahkan ada pihak yang lebih besar dibelakang Jamalul Kiram III. Menurutnya terdapat kehadiran sekumpulan lelaki berkulit putih didalam kumpulan bersenjata Kiram sebelum mereka menyusup masuk ke Sabah.

 

uss kandas

Penglibatan Anwar,Tian Chua dan Sivarasa makin hari makin terdedah,penafian dan diversi isu digarap dan dilemparkan seluas mungkin. Matlamat Anwar hanya mahu mengkambing hitamkan pengganas Sulu semata mata mahu membuktikan bahawa negara tidak selamat dibawah pemerintahan BN. :klik sini

Terkini wikileaks mendedahkan bahawa Nur Misuari telah merancang untuk menyerang Sabah seawal 2007,setelah mendapat bantahan daripada pentadbiran Tun Abdullah Badawi pada ketika itu,Nur Misuari telah membatalkan hasrat beliau untuk menyerang Sabah.

Maklumat yang didedahkan oleh wikileaks juga menyatakan Anwar mempunyai hubungan yang rapat dengan Nur Misuari.Malah turut mendedahkan Anwar beberapa kali mengadakan pertemuan dengan Nur Misuari.wikipisau

Pisau kata ” Sabah mempunyai simpanan minyak dan gas yang menyamai Kuwait sebuah negara teluk. Dianggarkan pada tahun 2011 Sabah mempunyai simpanan minyak sebanyak 1.5 billion tong dan simpanan gas sebanyak 11-trillion kaki padu, dengan dua telaga minyak yang baru dijumpai diperairannya. Buat masa ini Sabah mempunyai 15 buah telaga minyak yang menjana 192,000 tong sehari bersamaan RM53 juta sehari. “

It's only fair to share...

About pisau

7 comments

 1. semakin dibongkar semakin banyak yang terpendam selama ini pasti akan terungkai juga.. SUBAHANALLAH……..

  LETS WAIT AND SEE WHAT KIND OF SPIN THEY MAKE IT..
  THE TRUTH IS OUT THERE … X FILES

 2. Melakukan khianat kepada negara sendiri samalah seperti membunuh kesemua rakyatnya. Dalang yang terlibat mesti dicari dan jika didapati bersalah hanya hukuman gantung sampai saja yang layak untuk dijatuhi kepada mereka. Ini ibarat menggunting dalam lipatan!

 3. gantung sampai mati………tidak guna berbelas kasihan kepada mereka yang mengkhianati negara sendiri.Jangan peduli siapa mereka. Jika terbukti keslahan heret dan seret mereka kemuka pengadilan. Kita tidak perlu takur walaupun mereka mendapat bantuan negara Uncle Sam sekali pun!

 4. Semua orang boleh bercerita atau membuat andaian.., di zaman moden mencari fakta yang benar adalah seperti menarik rambut dalam tepung… terpulang kepada kebijaksanaan manusia tersebut…pemimpin yang terbaik adalah pemimpin yang mampu menjadi imam kepada orang disekelilingnya….

 5. admin, mohon ajar macam mana nak cari dalam wikileaks?

 6. SOALAN! ADAKAH KERAJAAN MALAYSIA BERANI MENGAMBIL TINDAKAN TERHADAP BANG NON. KALAU STATEMENT KELUAR SETAKAT NAK PANASKAN PAPER JE….TAK PAYAH!!!

 7. ha..hambik!!!sume kene tipu. Baca paper kosmo ari ni – 28 March 2013. Kapal yang digembar gembur oleh penulis menyatakan hal yang sebenar. hahaha…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


x

Check Also

Ahli Sunnah Wal Jammah Yang Menentang Pesta Arak Adalah Taliban,Cuba Tunjuk Umat Islam Yang Mana Berani Angkat Muka Apabila Tokong DAP Hina Umat Islam. Ada Tak?

Dap sebuah parti terkenal dengan sikap ultrakiasu,chauvanis dan rasis .Malah mereka juga ...


Hit Counter provided by Curio cabinets