DAP yang baru kehilangan adun dan ahli parlimen bukan saja melihat pakatan yang baru sebagai pincang..malah mereka melihat cap bunga dan pan tidak memberi apa apa kesan.

Sumber dalaman DAP juga mendakwa langkah strategik yang diambil oleh Kit Siang untuk bersama dengan Cap Bunga terutamanya Tun M telah merosakkan  perjuangan mereka.Matlamat untuk menjatuhkan BN sudah menjadi begitu mustahil.

 

Pisau lihat dalam senario terbaru apabila DAP begitu terdesak mahukan sokongan daripada ahli Umno dan PAS membuktikan DAP makin tenat.Sejak Lim Guan Eng dinobatkan tokoh banglo terlajak murah,diluar sana ramai yang sudah buka mata betapa DAP tak lebih kepada sebuah parti yang begitu hipokrit malah DAP dilihat sebagai sebuah syarikat hartanah yang mengkayakan pemimpin atasan.

 

Kit Siang mengharapkan undi ahli Umno kepada DAP, tak salah untuk bercita cita atau bermimpi,dahulunya DAP mendabik dada mereka paling kuat sambil meludah dan tendang keluar PAS.Mereka begitu yakin akan sukses tanpa bantuan PAS. Nah.. sekarang Kit Siang berangan untuk mendapatkan undi melayu belacan yang terkenal penyokong kuat 2 parti melayu yang dominan.

Salah satu strategi DAP untuk memastikan parti itu dapat merampas pemerintahan negara ini dalam Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) dengan memastikan ramai ahli UMNO dan PAS berpaling tadah.

Penasihat DAP, Lim Kit Siang berkata, jika strategi itu berjaya maka DAP akan turut dapat menamatkan pemerintahan 60 tahun parti terbesar kaum Melayu UMNO di negara ini.

“DAP perlu mencapai lebih 3.5 juta ahli UMNO dan lebih sejuta ahli PAS untuk memastikan kemenangan dalam PRU14. DAP juga perlu mendapatkan sokongan majoriti rakyat Sabah dan Sarawak,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Kit Siang berkata, beliau percaya kaum Melayu zaman ini tidak lagi percaya bahawa DAP adalah parti anti-Islam dan anti-Melayu yang akan mengurangkan kuasa politik bangsa itu.

DAP sejak tahun ini mendapat bantuan politik oleh bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad melalui kerjasama DAP dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM).

DAP dan sekutunya dalam Pakatan Harapan iaitu Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Parti Amanah Negara (PAN) turut menandatangani perjanjian kerjasama dengan PPBM.

Mahathir menubuhkan PPBM kerana berdendam dengan UMNO apabila beberapa kepentingan peribadinya tidak dipenuhi kerajaan.

Pisau kata ” dulu sombong bukan main,sejak anak sangkut kes rasuah.. dia sanggup melutut.. jilat balik apa yang diludah…”

It's only fair to share...

pisau

No Comments

Leave a CommentHit Counter provided by Curio cabinets
Show Buttons
Hide Buttons