Buy Malay First! SENARAI PRODUK KELUARAN BUMIPUTERA ISLAM

in Rencana by
BMF BCL
 Ekonomi Perut Terjajah : KLIK SINI dan Sebarkan
Sebarkan artikel artikel penting ini :KLIK SINI
SENARAI PRODUK KELUARAN BUMIPUTERA ISLAM
1. Roti – Gardenia (Syed Mokhtar Bukhary)
2. Minyak Masak -Tiara (FGV-FELDA)
– SAJI (FGV-FELDA)
– ALIF (Sime Darby)
– ADELA (FGV-FELDA)
3. Susu Pekat Manis – SAJI (FGV-FELDA)
– ALIF (Sime Darby)
4. Susu Cair – Saji (FGV-FELDA)
5. Mee Segera – SajiMee Saji (FGV-FELDA)
– ADABI
6. Beras – FAEZA
– Langsat Biru (JUARA SELERA –SG ACEH)
– Langsat Hijau (JUARA SELERA)
– Juara Selera
7. Garam – HALAGEL (garam bukit)
8. Kicap Masin/Manis – Kipas Udang
– Tamin
– ALIF (Sime Darby)
– Rohaya
– JALEN (Johor)
9. Sos Cili/Tomato/Tiram – ZUZA (Kedah)
– Rohaya
– ADABI
– Pelangi (FELDA)
10. Cuka Buatan – Mudim
– Rohaya
11. Tepung Gandum – FAEZA
12. Tepung Perasa/ Goreng – ADABI (tepun ayam)
– ADABI (tepung Cucur Ikan Bilis, jagung, udang)
13. Rempah Masak – ADABI, Brahim’s, FAEZA, AGROMAS, Imans
14. Kunyit – AGROMAS
15. Jagung Tin manis – ADABI
16. Pasta spaghetti – ADABI
17. Santan Paket – ALIF (Sime darby)
18. Taucu – JALEN, Tamin
19. Jus Pekat Buah2an – Tamin
20. Perasa Ros Sirap – Rohaya, Tamin
21. Mayonis -Mayo Saji (FELDA)
22. Marjerin – Pelangi Delima Oil(FELDA)
23. Sos Tomato Pelangi (FELDA)
24. Jem – Peanut SunBear (FELDA)
– Jem Strwaberry – AGROMAS
25. Kopi 3-in-1 – ADABI-Tongkat Ali Cordyceps (5-in-1)
i. -Kopi HANG TUAH (2-in1, 2-in-1)
26. Biskut Coklat – GOODKISS (Noraini’s Cookies)
27. Frozen Daging Burger/ Nugget – RAMLY, NAFAS, AYAMAS
28. Sardin Agromas
29. Sardin Pertima
30. Bihun Sufi
31. Mi Kuning Sufi
32. Kuey Teow Sufi
33. Garam Sufi
34. Sos Lada Hitam Sufi
35. Sos Cili/Tomato Sufi
36. Kicap Masin/Manis Sufi
37. Tepung Goreng Sufi
38. Minyak Masak Sufi
39. Telur Cap Sufi
40. Ubat gigi Najwa
41. Ubat gigi Halagel
42. Tepung gandum Cap Bidara
43. Jus minuman Safina
44. Syampoo D’herbs
45. Bihun Kampung
46. Rempah- Imans
47. Rempah-Brahim’s
48. Bihun- FAEZA
49. Jeruk Buah2an- jenama PAK ALI
50. Kedai Kasut Sukan – ALIKHSAN
51. Kuah Rojak/Garam Belacan – ZUZA, PAK ALI, FAMA
52.Alatulis jenama k’didi
MILIK CINA BUKAN ISLAM
– ROTI MASSIMO
-ROTI Hi5 – SILVER BIRD (kek, pelbagai jenis roti perisa)
-BERAS JATI – SERBA WANGI
-BIHUN JATI
-BIHUN eCOBrown
-BERAS RAMBUTAN
-FROZEN- SAUDI burger, nugget, potatoes
-KOSMETIK – SAFI
-BIHUN EKA-FATIMA
-KOPI-SUPER POWER KOPI
-MUNCHY’S BISCUITS
-MINYAK MASAK SERI MURNI (FFM-Robert Kuok Group)
– SRI MURNI nugget
-MARINA Nugget
-MARINA Tune
– PowerRoot Ali Cafe
– PowerRoot Oligo Cereal
– PowerRoot 9SPOT ISOTONIK
– Malta
– NutriMalt
– Teh Cap Masjid
– Teh Guru Cap Masjid
– Old Town White Coffee
– Minyak masak Knife
– Minyak masak Cap Buruh
– Minyak masak Naturel
– Minyak masak Daisy
– Drinho ALL DRINKS
– YOE’s All drinks
– Isomax Isotonic
– HomeSoy
– Farm Crows Butter
– Pasaraya EconSave
– Pasaraya KK mart
– Pasaraya 99 SpeedMart
– Pasaraya Billion
– Pasaraya Pacific
Company BAS EKSPRES juga banyak Melayu Punya:
1. Transnasional (group of Nadi Corp-Dato Nadzmi)
2. MARA Liner (MARA)
3. COSMIC
4. SANI Ekspres
5. ETIKA
6. JELITA (Jelita Transtours)
7. Pancaran Matahari
8. Durian Burung
9. Ekspres Perdana
10.AB Ekspres
11. Mutiara Ekspres
12. Mahligai Ekspres
13. Shamisha Ekspres
14. Utama Ekspres

 

ada beberapa lagi yg company bumi tp tak pasti kesahihan untuk listed

 

TOLONG ELAK NAIK COMPANY CINA HARBI PUNYA

 

-Konsortium Ekspres
-KKKL Ekpsres (TRANS Lim-nama pun tau dh)
-FIVE STAR
-TranStar
-KL-Genting Ekspres
-Yakin BG/Bukit Gantang Ekspres
-S&S Ekspres
-Eagle Ekpres
-SE Super
– Antar Holiday
– Boon Best
sumber:GAP
update:
Kleenex®, Scott® , Huggies®, Kotex® – ini merupakan barangan yang diedar oleh Kimberley Clark yang dimiliki 100% orang cina. Dulu ada kilamg di Kulai, Johor tetapi telah berpindah ke Singapura. Tiada pekerja melayu berjaawatan tinggi, hanya customer service. Namum pelanggan utama adalah Melayu

Produk Makanan 100% Halal
Kami menawarkan pelbagai barangan makanan Segar & Sejuk Beku (FRESH & FROZEN) 100% HALAL :
• Sayur-sayuran Segar
• Ikan / Makanan Laut (fq slices, shrimp)
• Ayam / Daging Lembu (chicken parts- isi ayam, chicken chop, chicken wing, chicken drumstick, paru, daging/ayam kisar)
• Lamb / Kambing (fq slices, lamb shoulder – NZ/Aus, carcas)
• Buah-buahan
• Barangan kering; ie Confectionery, Cereal, Dairy & beverages, Telur dan lain-lain
• Detergent; ie Dishwash, Bleach, Floor Cleaner, Handwash
• Disposable Item; ie Plastics, Containers, Cups, Plates, Tissues, etc

Khidmat penghantaran terus dan sedia untuk kegunaan institusi penyediaan makanan; i.e hotel, restoran, cafe, kantin, catering dan lain-lain.

Area Khidmat Penghantaran: KL, PJ, Subang, Shah Alam

~Cost Savings Solution for Institutional Foodservice, Hotel, Restaurants and Cafes~

Hubungi kami di:
Aquaridz Fresh & Frozen
Contact person: En Khairul +60132470100
Email add: aquaridzzy@gmail.com

 

Bagi sesiapa berminat untuk mendapatkan tepung gandum bidara sebelah utara, boleh hubungi kami. Ridhwan 0175681134 .

Rujukan FB kami : https://www.facebook.com/wandiahent

It's only fair to share...

59 Comments

  1. Seperti mana seorang pengundi cina berhak memilih parti politik berteraskan bangsa cina, dan itu tidak dianggap rasis, maka begitu jugalah seorang pembeli melayu yang memilih untuk membeli dari peniaga melayu tidak boleh dianggap rasis kerana itu adalah haknya.

  2. Setuju dgn Rosli Omar. Itu hak kita sebagai rakyat Malaysia. Hak kita nak pilih jenama apa yang nak kita beli. Bukan sangkut paut dengan duit dari poket orang lain pun. Saya dah mula sejak 2008 lagi. Saya ahli berdaftar Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM).

    Dari bangun tidur,
    Ubat Gigi: Mukmin
    Berus gigi: Berus gigi di KR1M
    Sabun: Sabun yang dijual di Kedai Rakyat 1Malaysia (harga murah)
    Tuala: Beli di Kedai Kain 1 Malaysia (harga pun murah)
    Kain pelikat: di KR1M… harga tak sampai rm10.

    Bila nak masak,
    Jenama Tepung Gandum: Tepung Gandum 1Malaysia di KR1M
    Minyak Masak: Saji, atau minyak di KR1M lagi murah
    Susu: Saji
    Gula: Gula di KR1M
    Kicap: Kipas udang
    Roti: Gardenia
    sos cili & tomato: Adabi

    Kenderaan,
    motor modenas
    kereta proton, perodua
    isi minyak di PETRONAS
    (kedai tayar susah sikit cari yang muslim, kena buat sesuatu lepas beban fardu kifayah)
    sama juga dgn pusat servis.

  3. bagus…KR1M tu usahasama kerajaan dengan MYDIN.jangan cakap susah nak cari jenama tu kat pasaraya:_
    1.sebab pasaraya semuanya dimonopoli oleh cina…dah tentu dier support banyak barang2 bangsa dia.

    2.permintaan kurang…cuba lah semua orang muslim duk beli barangan keluaran muslim,secara automatiknya permintaan bertambah…maka pemborong akan cari jenama yang dicari…

    maka bersatu lah kiter bangsa melayu…carilah yang halal,dapat pahala wei…

  4. Saya harap kempen ini diteruskan untuk mengajar orang-orang cina yang tidak menghormati perjanjian sosial yang telah termaktub didalam perlembagaan iaitu hak keistimewaan orang melayu/bumiputra. Saya terbaca beberapa artikel di dalam media massa yang menunjukkan orang cina sudah gelabah dengan kempen boikot barangan/perkhidmatan orang cina ini kerana orang melayu/bumiputra mempunyai purchasing power yang yang amat besar iaitu 7 kali ganda lebih dari orang cina. Ya lah, pernah nampak ke orang cina masuk kedai orang melayu?, amat jarangkan.

    Orang-orang melayu/islam harus berfikir dua tiga kali sebelum membeli barangan terutama makanan dari kedai atau kilang milik orang cina. Tak terfikirkah kita barang-barang atau pun bahan mentah yang digunakan. Adakah suci? tidak terkena najis, air kencing anjing dan sebagainya memandangkan hampir semua orang-orang cina membela anjing. Misalnya pisang, kalau diletak di atas lantai mungkin dikencing oleh anjing siapa yang tau? Tuan kedai/kilang kalau tau pun, apa dia kisah? bukan dia yang nak makan.

    Saya mendengar banyak cerita mengenai ikan keli diternak dibawah kandang babi. Ikan keli digunakan untuk buat fish ball. Begitu juga barangan lain, orang cina akan menggunakan bahan mentah yang kita tidak tau kesuciannya. Bila timbul keraguan ini sudah subbahah. Sebab itu islam mengalakkan kita membeli barangan dan perkhidmatan dari kedai dan kilang yang dimiliki oleh orang-orang islam sendiri. Saya tak tau hukumnya, tapi boleh tanya Ustaz Kazim. Apapun, salahkah kita memajukan ekonomi bangsa seagama? sampai bilakah kita hendak bergantung kepada orang cina? Bangunlah wahai bangsaku, sokonglah perniagaan orang-orang islam, kelak Allah akan menyokong kamu.

  5. Baik Pas @ UMNO beli barang Melayu Islam supaya orang Melayu tidak bergantung pada orang cina lagi.Hidup Melayu….

  6. Saya sebagai seorang surirumahtangga dan bekerja, telah mula membeli barangan buatan bumiputera kita dan secara upaya mengelakkan dari membeli barang cina, contohnya brg2 saperti kicap, sos2,roti, bihun, mee ,sosej, daging burger,. Saya dapati di pasaraya besar yg di miliki kaum cina akan cuba meletakkan barang2 bumuputera dibelakang barang mereka dan bila pembeli tidak nampak pembelii akan membeli barang2 mereka.Itulah taktik yang selalu digunakan oleh mereka. Satu lagi mengenai bawang goreng, mereka akan meletakkan nama2 syarikat dan harganya lebih rendah dari keluaran bumiputera. Inilah cara mereka menipu kita. Dharap pengguna Islam kita lebih berhati2 dalam memberi barangan dapur agar tidak tertipu dengan cara yang digunakan oleh mereka, seperti’ pai Ahmad ‘ tapi yang menjualnya……

  7. Tak ada org yg boleh marah kalau kita nak memperkasakan ekonomi bumiputera dan org Islam. Salah ke kalau nak beri sokongan ekonomi bumiputera yg memang semua dah maklum tercicir belakang? Tengok senarai 10 org terkaya Malaysia, berapa kerat bumiputera? So jangan marah atau bising2. Selama ni sudah terbukti kita tak pernah kacau perniagaan org lain, tak pernah halang sapa2 nak jadi 10 org terkaya di Malaysia, di Asia atau di dunia. Malah kitalah yg banyak menolong majukan perniagaan org lain. Jadi….tak bolehkah kali ni kalau kita utamakan produk org Islam yg dijamin halal? Bukankah kita wajib mencari yg halal? Sokong dan dahulukan barangan/produk2 bumiputera/org Islam, semua perniagaan/kedai2/klinik2/stesyen minyak org Islam, agen2 org Islam (agen kereta/nsuran dll). Tak kiralah Melayu atau mualaf ke (mualaf pun saudara kita).

    Mohon kerajaan menambah kembangkan lagi kedai2 – KR1M, FAMA, FELDA, Agromas, Pasar2 Tani dll. Hak membeli adalah hak kita. Tak de org yg boleh paksa atau larang. Suka hati kita sebab duit kita. Kita tak kacau sapa2 dan tak minta duit sapa2 pun.

    • Sokong dgn apa yang diperkatakan tapi mentaliti orang kita mmg sukar diubah walaupun sudah ada banyak pilihan dgn keluaran saudara ISLAM KITA.

  8. Info ni saya dapat dari Blog lain jadi saya copy pastekan di sini utk pengetahuan semua. Terima kasih diucapkan kpd org yg memberi info ni……

    Anonymous says:
    May 25, 2013 at 11:41:00 PM GMT+8
    Kleenex®, Scott® , Huggies®, Kotex® – ini merupakan barangan yang diedar oleh Kimberley Clark yang dimiliki 100% orang cina. Dulu ada kilamg di Kulai, Johor tetapi telah berpindah ke Singapura. Tiada pekerja melayu berjaawatan tinggi, hanya customer service. Namum pelanggan utama adalah Melayu.. Harap sebarkan

  9. Tuan,

    Saya ada membuat database website iaitu produkmuslim.info untuk senarai produk muslim.

    Kepada yang berminat membantu dengan memasukkan produk muslim yang anda tahu atau produk anda sendiri amat dialu-alukan.

    Saya berbesar hati jika tuan tuan dapat sebarkan website ini kepada kenalan masing2.

    Sekian
    Terima Kasih

  10. Saya dapati sukar nak mendapat senarai produk yg ada perbandingan Melayu/Bumi dgn Cina. Cthnya dalam satu page di sebelah kiri senarai produk melayu dan di sebelah kanan senarai produk Cina. Tujuan ini adalah supaya bila kita shopping, kita senang nak ingat. Kalau kita nak beli beras, tengok senarai dah tau mana yang Melayu/bumi dan yang Cina bila ada senarai perbandingan. Dua tiga kali baca mcm ni terus boleh melekat dalam kepala.
    Satu lagi tiada usaha untuk edar senarai ini di masjid2 selepas solat Jumaat. Waktu tulah paling sesuai dpt ramai respondant. Banyak kali saya tengok org Cina pula edar risalah jualan pulak pada org kita bila lepas solat Jumaat!!!

  11. Fakta yang tersembunyi :

    1.(a) Orang Cina berasal dari Jepun, bukannya orang asal negara China. Orang Jepun memang anti orang Cina kerana orang Cina tidak mahu mengaku berasal dari kepulauan Jepun.

    1.(b) maharaja China adalah beragama Islam, sebab itu komunis telah menghapuskan sistem maharaja dan negara Islam China kerana anti kepada agama terutama agama Islam.

    1.(c) orang Cina yang datang ke Tanah Melayu sebenarnya adalah hamba abdi di sana dan terpaksa melarikan diri kerana takut di hukum.

    2.(a) orang India berasal dari Sri Lanka, bukannya orang asal negara India, sebab itu orang Sri Lanka anti orang India kerana orang India tidak mahu mengaku berasal dari Sri Lanka.

    2.(b) maharaja India adalah beragama Islam, sebab itu penjajah India berusaha menghapuskan maharaja dan negara Islam India kerana anti kepada Islam.

    2.(c) orang India yang datang ke Tanah Melayu adalah dari kasta paria yang tidak diperlukan oleh negara India.

    Kalau mengikut teori penghijrahan :

    1. orang pulau Sumatera, pulau Jawa, pulau Singapura, pulau Borneo dan sebagainya mestilah berasal dari tanah besar terdekat kerana itu yang paling mudah dan selamat untuk di lakukan.

    2. kerana populasi yang besar di pulau2 tersebut adalah mustahil pengangkutan laut digunakan pada zaman dahulu untuk penghijrahan secara besar2an kecuali dari daratan tanah besar terdekat iaitu Semenanjung Tanah Melayu

    3. kalau di lihat dimana2 sahaja di dunia ini, kelompok masyarakat yang bersaudara mestilah mempunyai persamaan2 yang ketara apatah lagi yang bersaudara rapat seperti orang Melayu dan kepulauan Melayu. ada tak Melayu bermata sepet macam ikan pari

    4. walau bagaimana cuba di teorikan, secara logiknya orang Sumatera lah yang sebenarnya berasal dari Semenanjung bukan sebaliknya. apa yang dikatakan orang2 Melayu berasal dari Sumatera adalah sama seperti orang Kl berpindah ke Kedah, orang Sabah berpindah ke Johor, orang Melaka ke Sarawak di masa kini. ini adalah kerana pada zaman penghijrahan itu kepulauan Melayu adalah bersatu dan satu. hanya selepas penjajahan kolonial sahaja barulah di bahagikan kepada Tanah Melayu dan Indonesia. kalau orang Kedah berpindah ke Johor misalnya tak jadi masalah pada masa sekarang, begitulah yang berlaku dahulu kalau ada orang dari Sumatera berpindah ke Semenanjung atau lain2 tempat di kepulauan Melayu seperti Singapura, Borneo, Champa dan sebagainya adalah perkara biasa. begitu juga kalau orang semenanjung berpindah ke Jawa ,Sumatera ,Borneo dan sebagainya. perlu diingat bahawa pada zaman itu tidak ada keperluan visa atau passport di perlukan.

    5. teori yang mengatakan orang Melayu berasal dari Sumatera memang penipuan tahap gaban … seperti mana pepatah popular … tarak tipu bukan Cina looo

    6. soalan cepumas … kalau orang Melayu berasal dari Sumatera, orang Sumatera berasal dari mana pulak ? … adakah dari Somalia, England atau Arab Saudi atau planet marikh atau negeri pasir dua butir . soalan yang cinabeng tak boleh jawab, macamana nak jawab kalau cakap Melayu pun macam hampeh ( itu yang bersumpah nak pertahankan perlembagaan negara tapi tipu lagi ). cuba minta cinabeng ni tulis menggunakan bahasa Melayu … mesti mr bean pun gelak sampai terberak …

    7. mana ada negara lain selain kepulauan Melayu yang penduduknya macam orang Melayu … gila ka hapa depa nih …

    • apa punya teori daaa….yg kat cina/india…asal dari pulau tapi lari ke tanah besar….. yg melayu boleh plak asal dari tanah besar lari ke pulau…. agak2la bro kalu nak spin pun…logikla sket…melayu2…kalau x jadi munafik x sah ker…

    • for fuck sake, pergilah jilat lubang jubor aishah dan nabi pukimak muhamad. chinese not from japan, neither do all indians are pariahs as you say ok, you racist malays and fanatics islam must be wiped out from the face of earth!!! By the way, you Malays are the laziest fuckers, i would never hire you for work..peace out. bye bye.

      • awat marah sangat.selalunya otang yang terasalebih ni org yang guilty contious.kesian….terima ja Islam is true.tu yg agama lain sakit hati.boleh dok cari pasai ja tapi Islam tak heran pun.sebab kami tau Islam adalah agama yang benar.yang lain tu hanya rekaan.kesian kesian

        • Eh bro, Islam agama rekaan yang paling muda tuh sebab banyak melayu jadi pengganas. Bila tk boleh maju aje start lah merepek maki orang cina, india, arab… etc. Nih penyakit P.H.D, penghianat hasad dengki. Kalo cina tuh babi salah, diaorang tk maju mcm skrg ni. Dah berjuta juta orang islam masuk kristen, buddha dan hindu. Terima yang benar bro.

      • @ I Hate Racism,

        Don’t post anything stupid in this forum. I’m on your side so kalo cina & india semua bersatu keluar tinggalkan bontang Malaysia dan datang Singapore ke atau other country, boleh confirm Malaysia jatuh bro.

    • Allahhu akbar bapak ko. Allah bakar korang dlm neraka jahanam, nauzubillahiminzalik betul lah budak biol ni. Melayu kt johor tu yg takde kerja rompak kedai cina, rogol cina pastu menyalak membabi buta. Dasar muke penyangak.

  12. nak pencerahan syarikat adabi tu masih kepunyaan org melayu ke? skrang ni trend rumah pejabt dan mall kat kl ni banyak orang cinabeng singapore contoh di kerinchi ( sekarang bangsar south) , uoa united oversea ni syarikat singapore

  13. ada pertambahan produk, bumiputera islam telah menghasilkan alatulis jenama k’didi (dahulu dikenali kedidi)

    pasaran di mydin, aeon big, tesco, terus maju, kedai buku 1 malaysia, circle k dan lain2

    website: kdd.com.my

  14. Salam.

    Terus-terang, saya sedang dalam proses untuk memulakan sebuah restoran dan memerlukan pembekal-pembekal barangan runcit, basah, minuman, ayam, ikan dan lain-lain dari kalangan orang melayu bumiputera. Jadi pada yang berminat boleh contact saya.

    Nama : Shazuan
    Tel : 013-693 8446

  15. saudara2…terdapat bengkel kereta melayu di melaka…alor gajah..kg berisu..
    tanya ‘Bengkel kereta Samsul’…..sendiri buat kat rumah..
    sapa2 yg berada berdekatan area ini boleh lah ke sana..

  16. Ekspo Halfest dan KUD 2013 kita dapati ribuan produk yang dihasilkan oleh umat Islam dan bangsa Melayu. Tetapi bila kita pergi ke super market Giants, Tesko, 99, dan lain2 takde pun…ini menunjukkan syarikat bukan Melayu/Islam dah lama boikot barang2 keluaran Islam dan Melayu….kita baru nak boikot… tetapi belum terlambat kalau umat Islam sendiri masih ada kesedaran untuk berubah….

  17. syabas PISAU..saya dah pun mula, harap sebarkan kepada semua blogger kita 1 bulan mesti ada 1post tentang buy malay first chinese last..

  18. Tak guna lh kt menghina sesama kt. Pernahkh dlm otak kau org fkr setiap bangsa ada kekurangan n lebih masing2. Ak ni malay kawin cina.bkn nk ngata bangsa sndri tp byk ank muda mlayu yg malas . Ak lihat ank cina ada jgk yg dok ngabis duit org tua tp byk org cina rajin cr duit sampai ada yg tipu hasil titik peluh bangsa mereka sndri. Suami sy cina dan dia pernah ckp org cina pentingkan pendidikan dan pernah ditipu bangsa sndri jg.Dia pun kt cina licik itulh kaya . Klo org melayu pun licik dan pandai tklh jual tanah.melayu yg kuat btul agamanya tkkan hina agama org lain.itulh ajaran islam.Cina harus hormat pegangan org islam begitu jg sebaliknya. Klo kt dh pecah belah mcm mn satu hr malaysia d ancam negara luar adakh kt nk sokong negara luar dr pertahankan tanah air kt. Org melayu boleh belajar sikap gigih org cina. Ada

    • You’re so right my dear..
      As a Malaysian Chinese, I’m so sad to see this kind of post and comments by Muslim friends..
      One of my Malay friend in UiTM told me that she has been taught not to friend with Chinese because Chinese is not good and so on..
      I ingat it was fake until I see this post
      Islam really teach you all how to treat other races like this??
      It’s unbelievable.
      No wonder we can’t build up a strong country like others.
      I have a close Malay friend , even closer than my own Chinese friend.
      She is one of the daughter from a police family.
      We are so close.
      She is pretty but yet she couldn’t make friend easily with same race friend
      She told me that they always like to spread gossip around and make the situation worst
      Please stop discrimination among each other
      This is Malaysia, I love Malaysia.
      Peace yo!

      • Bro…malaysia is an islamic country …that is why chinaes can hold business of the country with out any fear ..c how china deal with there muslim minorty…….

    • Assalamualaikum.. Saya setuju.. Kita harus bersatu.. walau apa pun bangsa agama dan pegangan kita.. jika kita sendiri tidak mahu berubah untuk lebih berdaya saing dan maju.. Bagaimana kita nak maju.. kalau asyik menyalahkan antara satu sama lain.. Saya berdarah campuran cina melayu melanau dari sarawak.. Tapi jarang kami bertelagah.. ikut lah pilihan mana pon.. ISLAM ITU MUDAH DAN MEMUDAHKAN.. Jangan ada PHD.
      wallahualam..

  19. terfikir juga kenapa susah orang melayu susah nak support bangsa mereka sendiri.(ISLAM).Satu deret ada 2 kedai top up tapi masih ramai yang beli di kedai cina.kedai melayu maklumlah 1/2 lot saja tapi apa yang ada disana ada juga dikedai melayu tu.cuma yang tak de kedai cina ada jual nomnor haram.pernah tanya pada pemilik kedai melayu tu cuma jawabnya biarlah bang itu mungkin rexeki dia.yang bagusnya bangsa india merupakan bangsa kedua terbesar yang membeli dikedai melayu tu disamping melayu ,cina dan pendatang asing.Fikir fikirkanlah.kedai ni lokasi ti Batu 2 Jln Seremban Port Dickson.

  20. Produk Makanan 100% Halal
    Kami menawarkan pelbagai barangan makanan Segar & Sejuk Beku (FRESH & FROZEN) 100% HALAL :
    • Sayur-sayuran Segar
    • Ikan / Makanan Laut (fq slices, shrimp)
    • Ayam / Daging Lembu (chicken parts- isi ayam, chicken chop, chicken wing, chicken drumstick, paru, daging/ayam kisar)
    • Lamb / Kambing (fq slices, lamb shoulder – NZ/Aus, carcas)
    • Buah-buahan
    • Barangan kering; ie Confectionery, Cereal, Dairy & beverages, Telur dan lain-lain
    • Detergent; ie Dishwash, Bleach, Floor Cleaner, Handwash
    • Disposable Item; ie Plastics, Containers, Cups, Plates, Tissues, etc

    Khidmat penghantaran terus dan sedia untuk kegunaan institusi penyediaan makanan; i.e hotel, restoran, cafe, kantin, catering dan lain-lain.

    Area Khidmat Penghantaran: KL, PJ, Subang, Shah Alam

    ~Cost Savings Solution for Institutional Foodservice, Hotel, Restaurants and Cafes~

    Hubungi kami di:
    Aquaridz Fresh & Frozen
    Contact person: En Khairul +60132470100
    Email add: aquaridzzy@gmail.com

  21. Ada satu komuniti org melayu/ Muslim hanya berniaga mggunakan produk bumiputra bg mengurangkan kebergantungan .
    Sistem vendor dlm menaik taraf y terbaik.teemasuk sistem shop Muslim y akan melebar keseluruh tanah air .
    Boleh detailkan jika berminat Dari segi untuk ingin pasarkan produk atau ingin berniaga bersama.
    Pm 0102166714 SRS

  22. Hairan & pelik dgn segelintir melayu yg suka backup cina. Knapa ye? Nk tggu DAP perintah tanah melayu baru nk brjuang ke? Prcaya tk org cina kadang2 maki hamun org melayu dalam bahasa diorg? Ada yg mberi alasan prpaduan. Adakah diorg jujur?

  23. Fucuk,suun ada produk islam ke?y kt kedai bnyaknya produk cina & tiada tanda halal,, ada sape2 taw kt mana bulih jumpe fucuk,suun produk org islam?

    • Ada saya jual pucuk n suun produk islam serta banyak lg produk muslim jika brminatlah brhubung dgn Seri NK Intepries….. 0194063756 n 0194063755….

  24. Assalam…maaf nak tanya….sy buat biz pau kukus n goreng dr rumah…ada ssm lah…sy terjumpa forum ni n rasa risau pulak bila baca komen2 kat sini…sy dr kajang….ada tak sesiapa di sini yg tau pembekal bahan2 utk buat roti yg sah halal toyyiban…sebelum ni sy guna produk2 mentah yg ada tanda halal janji murah maklum nk kurangkan kos…klu ada maklumat tlg share blh ? Thnx.

  25. Sepatut nya kerajaan tidak benarkan produk2 halal atau makanan yang dibuat/syarikat bukan islam menggunakan nama atau lambang melayu@ISLAM contoh Pau AHMAD, SOSEJ SAUDI, KOPI CAP MASJID DLL.

  26. Assalamualaikum semua,

    Ayoh bersatu dibawah Muslim Trade House. Kami sedang mencarui usahawan-usahawan 100% muslim untuk sama-ama beratu dibawah satu wadah perjuangan. Untuk info lanjut boleh hubungi saya – 0133124260.

    #muslimwajibbersatu
    #selamatkanekonomiusahawanmuslim

  27. Assalamualaikum,
    Saya amat sedih dengan masyarakat Melayu Islam hari ini. Ambil mudah ttg produk halalan Toiyiba. Sebagai contoh di tempat saya masih lg menggunakan produk buatan orang cina. Paling mudah mee kuning, fishball/cake , beras, kicap, minyak masak dll. Adakah hati sudah gelap sehingga sukar untuk membezakan atau kurang pengetahuan.
    wahai saudaraku insaflah

Leave a Reply

Your email address will not be published.