Home / Berita Utama / Berita Nasional / Belia Cina Wajar Tonton Tanda Putera

Belia Cina Wajar Tonton Tanda Putera

Filem sejarah, Tanda Putera, arahan Shuhaimi Baba menjadi kontroversi apabila DAP menuduhnya sebagai membangkitkan ketegangan. Kita faham kebimbangan DAP kerana filem tersebut telah menyerlahkan warna sebenar parti itu yang bersifat perkauman dan angkuh. DAP merupakan pencetus tragedi 13 Mei 1969 yang menyaksikan kaum Cina dan Melayu berbunuhan sehingga membawa kepada keadaan darurat.

Hakikat inilah yang cuba dinafikan oleh DAP. Untuk itu DAP telah berusaha sedaya upaya sejak sekian lama untuk mengubah sejarah dan menuduh bahawa 13 Mei dicetuskan oleh UMNO.

Malangnya, sejarah tidak mungkin diubah-ubah dan hakikatnya DAP merupakan parti yang lahir dari fahaman komunisme dan bertonggakkan perkauman. Mereka-mereka yang telah melalui tragedi 13 Mei mampu menjadi saksi kepada sejarah ini.

Roh DAP sentiasa membenci Melayu, memusuhi Islam dan menentang Institusi Raja-raja. Matlamat akhir mereka ialah menegakkan Ketuanan Cina serta meminggirkan kaum-kaum lain. Kita percaya bahawa matlamat ini terus dipegang oleh DAP sehingga ke hari ini.

Oleh itu, apabila filem Tanda Putera berjaya melepasi halangan dan bakal ditayangkan pada 29 Ogos ini, DAP mencuba sekali lagi untuk membersihkan namanya. Setiausaha Publisiti DAP, Tony Pua membuat kenyataan bahawa filem tersebut boleh saja ditayangkan asalkan ia diisytiharkan sebagai filem cereka.

Soalnya, siapa Tony Pua untuk memberi syarat kepada sesiapa?

Sepatutnya Tony Pua menggalakkan kaum Cina menonton filem ini bagi menghayati sejarah negara ini. Biar betapa pahitpun kebenaran itu, ia wajib ditelan oleh semua kaum Cina negara ini yang mengaku sebagai warganegara. Menerima kebenaran merupakan langkah pertama ke arah perubahan kepada kebaikan. Melainkan, Tony Pua atau DAP tidak pernah dan tidak ingin berubah dan masih membawa roh yang sama iaitu membenci Melayu, memusuhi Islam dan menentang Raja-raja.

DAP tidak mungkin akan begitu gelabah jika mereka benar-benar tidak bersalah dalam tragedi 13 Mei. Segala keresahan mereka adalah bukti bahawa mereka benar-benar terlibat dalam mencetuskan ketegangan kaum. Malah, sifat perkauman dan perangai angkuh serta gemar menghasut DAP masih kekal sehingga ke hari ini dan boleh dilihat dengan jelas oleh semua rakyat Malaysia.

Dengan sifat dan perangai yang sama masih terserlah, pastinya sukar bagi pihak DAP untuk menafikan bahawa merekalah dalang pencetus 13 Mei.

Hujah Tony Pua lagi, walaupun filem ini mungkin memaparkan kisah benar ia tetap mampu mencetuskan ketegangan kaum.

Kita tidak faham kenapa sebuah kisah benar yang berlaku berdekad lalu mampu mencetuskan ketegangan kaum?

Apakah Tony Pua cuba berhujah bahawa sejarah bagaimana kulit putih Amerika menindas dan merampas tanah puak Red Indian tidak wajar difilemkan kerana bimbang menyebabkan kaum Red Indian memberontak? Atau kisah Jepun menyiksa rakyat China tidak boleh dipaparkan kerana takut menyebabkan orang Cina hari ini bertindak ke atas orang Jepun?

Sebenarnya kebimbangan DAP hanya membuktikan yang segala kebencian DAP terhadap Melayu masih belum menjadi sejarah tetapi merupakan sesuatu yang berkekalan sehingga ke hari ini.

Oleh itu, ia memberikan alasan yang jauh lebih kukuh agar masyarakat Cina menonton filem ini bagi menimbulkan kesedaran betapa pentingnya kita semua menjaga keharmonian. Perbuatan menghasut dan menyebar kebencian hanya menjurus kepada kemusnahan. Sifat angkuh dan perkauman kaum Cina perlu diubah segera atau ia mampu mengulangi sejarah 13 Mei.

Sesungguhnya, keangkuhan kaum Cina tidak akan membawa kebaikan mahupun keuntungan kepada sesiapa. Sudah sampai masanya kaum Cina bersama-sama dengan kaum lain menghayati sejarah negara ini serta menerima hakikat kebenaran akan asal usul mereka mahupun sejarah nenek moyang mereka seadanya. Belajarlah dari kesilapan dan bukannya menafikan kesilapan. Sebagai permulaan, tontonlah filem Tanda Putera agar mendapat sedikit pengetahuan.

It's only fair to share...

About pisau

3 comments

  1. MANA ADA DALAM SEJARAH TERCATIT PAHLAWAN YANG MENGGADAI NYAWA DAN DARAH MEMPERTAHANKAN NEGARA INI SELAIN MELAYU ISLAM, JADI INGAT, INI NEGARA ORANG MELAYU ISLAM, SESIAPA YANG CUBA MENAKLUKINYA SELAIN MEALYU ISLAM ADALAH PENCEROBOH DAN MISTI MISTI MISTI DI PERANGI HABIS2AN SEBELUM MEREKA MENGAMBILNYA DAN MEMERANGI KITA PULA.

  2. Tony Pua ni memang racist dan celaka betui. Tak payah dengar cakap dia lah. Orang cina memang semuanya gangster dan tamak. Lagipun orang cina punya undi sudah tidak relevan cuma 3%. Lebih baik concentrate jaga melayu, bumiputra lain dan india saja. Saya percaya PRU 14, kelantan akan jatuh ketangan BN dan kedah boleh menang 100% berdasarkan kesedaran orang melayu seperti yang saya dengar semasa balik kampung raya baru-baru ini. Tapi pastikan semua kerusi majoriti bumiputra ditandingi oleh samada melayu, bumiputra lain dan india saja, jangan bagi kat MCA atau Gerakan lagi. Bagi kat depa buat apa, ahli-ahli depa pun sokong DAP. Put a full stop to Chinese PM Najib!

  3. DAP atau mana- mana clever Malaysians jangan diperbodohkan lagi oleh Suhaimi Baba. Dia dak kebas RM4.8juta duit rakyat dengan propaganda UMNO ini!
    Tamrin dan Tan Sri Ghaz dah kata ini agenda UMNO 1969 dulu untuk mencantas pro – cina Tengku ARP. Orang yang nejadi gejala ade yang dah meninggal dan ade yang masih hidup. Tetapi kerat 22 macam arwah Mazlan Idris pun jamin tak mengaku!
    Jangan saahkan DAP aje, tanya Gerakan juga – anak Tan Chee Khoon mungkin tahu macam mana bapanya yang anti-UMNO itu jadi kumcheng dengan UMNO selepas itu!
    Jangan bagi alasan yakin dengan BN. Ari ni Dah `abuk pun tarak’ MCA dan Gerakan!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


x

Check Also

Hilang kewarganegaraan Malaysia jika pegang 2 warganegara – Zahid

Kewarganegaraan seseorang rakyat Malaysia akan gugur secara automatik sekiranya didapati pernah memegang ...


Hit Counter provided by Curio cabinets